Kis híján összeütközött egy amerikai és egy orosz vadászgép

Kis híján összeütközött egy amerikai és egy orosz vadászgép

Az amerikai haditengerészet vizsgálatot indított egy incidens miatt, amely a Földközi-tenger felett történt.

Egy Su-35 típusú orosz vadászgép nagy sebességgel elrepült a jóval nagyobb P-8A Poseidon típusú amerikai tengerészeti járőröző gép kabinja előtt. A legénység elmondása szerint a két gép között mindössze 8 néter volt a távolság.

Az amerikai haditengerészet közleménye szerint az orosz pilóta egy visszafordulásos műveletet hajtott végre és ezzel veszélyeztette az amerikai gépet.

A P-8A Poseidon típusú gépeket tengeralattjárók mozgásának megfigyelésére és felderítésekre használják.

Hírdetés

Az oroszoknak a térségben a szíriai Tartusz kikötőben van támaszpontjuk.

Az incidens idején a  járőröző amerikai gép a nemzetközi légtérben tartózkodott, amikor az orosz Su-35 megközelítette és 42 percig követte.

Az amerikai haditengerészet veszélyesnek minősítette az orosz gépek manővereit és emlékeztette az orosz felet a különböző nemzetközi szerződések betartására.

Az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők főparancsnoka, Tod Wolters magyarázatot kér Moszkvától az eset miatt. Mint megjegyezte, megnézte az incidensről készült felvételeket és az volt a benyomása, hogy az orosz pilóta nem szándékosan viselkedett így, hanem a professzionalitásnak nem volt a birtokában.

Hasonló incidensre a Földközi-tenger felett már került tavaly júniusban is sor került. Akkor is egy Su-35-ös közelítette meg az amerikai légierő P-8A Poseidon típusú járőrgépét.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »