Kis harckocsis kérdezz-felelek

Kis harckocsis kérdezz-felelek

A magyar harckocsizók hatalmas lépés előtt állnak, talán már mindenki tudja, hogy a T-72-ket Leopard 2-es harckocsik váltják. Több kérdés, legenda, találgatás is felmerült ennek kapcsán, ezeket megkíséreljük eloszlatni.

– Minek nekünk egyáltalán harckocsi? Modern páncéltörő fegyverekkel simán ki lehet lőni azokat. Nem teljesen elavult, felesleges dolgokra költünk már megint?

– Ez abban az estben igaz, ha azokat ostoba módon alkalmazzák. A legtöbb esetben ilyenkor egy-egy magányos páncélost ér támadás. Egyszerűen nem így kell alkalmazni, hanem kísérettel. Más harckocsikkal, egyéb páncélosokkal, gyalogsággal, hogy egymást is védjék. Persze nincs kilőhetetlen, de nagyban növeli a túlélési esélyét, hiszen könnyen rajta veszhet a páncéltörő kezelője is.

Hírdetés

– A levegőből akkor is ki lehet iktatni!
– Arra való a légvédelem. Leginkább a légifölény megszerzésére kell törekedni. Ennek hiányában, vagy ezzel együtt pedig a csapatlégvédelem feladata a földi egységek védelme. A harckocsik hagyományosan a mozgékonyság, tűzerő és védelem hármasát ötvözik magban, a csataterek legkeményebb mozgó célpontjai.- Nekünk miért van erre szükségünk?

– Ki ellen készülünk, kivel akarunk háborúzni?– Tetszik vagy sem, erre a legnagyobb esély a szomszédos országokkal van. Egyszerűen azért, mert szomszédosak. A földrajz makacs tényéhez társul a politika szeszélye.A legkorszerűbb modell, a Leopard 2A7– Miért nem akkor veszünk ilyen drága dolgokat, amikor háború van?– Közhely, de az igazán jó hadsereget nem kell bevetni, mert a léte is eléggé elrettentő. Nem akkor kell bevásárolni, amikor itt a baj, mert akkor már késő. Egy tisztességesen kiképzett egységet hosszú évekbe telik felállítani. Ha valaki ’89-ben azt mondja, hogy hosszú évek háborújával hullik darabokra Jugoszlávia, vagy 2013.-ban azt, hogy Ukrajnában lesz egész városokat letaroló háború egy év múlva, biztos, hogy hangosan kinevetik az illetőt.– Mások szerint ez a ’60-as évek macsóskodása, egy modern hadseregnek kibervédelemre van szüksége, mert azzal minden megelőzhető.
– Ez így nem igaz. A többszázezres tömeghadseregek kora áldozott le. Aki szerint pusztán a számítógép mögött ülve meg lehet védeni egy országot, az vagy végtelenül naiv, vagy hazudik. esetleg fizikailag ő maga nem lenne többre képes. Szükség van kibervédelemre, de nem kizárólagosan. Ez csak egy újabb terület, ahol helyt kell állni, ahogy száz éve a levegő lett az új terület. Ahogy pusztán a levegőből nem lehet egy háborút megvívni, úgy nem lehet a hetedik kerület körfolyosós házaiból okoskodva sem. Igaz ez fordítva is, a légi hadviselés megváltoztatta a háborúkat, így a digitális világ csataterein is ütőképesnek kell lenni.– Mire lesz ez elég? Olvasni 12 meg 44 járműről, különböző változatokról. Hogy kell ezt érteni? Csak erre volt pénz?– 12 darab Leopard 2A4 (használt, de teljesen felújított) érkezik idén, a következő években pedig összesen 44  az A7-es verzióból. Az A4-ek feladata az átképzés lesz a meglévő T-72-ről  ameglévő állomány számára, aki pedig újonnan csatlakozik, annak egyáltalán ebbe a világba. Sablonosnak tűnik, de akkora a váltás, mintha kocka Ladáról váltana az ember a legújabb Mercedes AMG GT-re. De még az is lehet, hogy Maybach-féle S osztály. Kell valami köztes, amin a lehető leggyorsabban el lehet kezdeni tanulni. Nem csak a kezelőszemélyzetnek, akiknek még ahhoz is hozzá kell szokniuk, hogy egyel több, 4 fő kell majd együtt dolgozzon egy-egy páncélosban, de a műszakiaknak, parancsnokoknak, a teljes logisztikának váltania kell. A régebbi darabokon el lehet ezt kezdeni, amíg az újak elkészülnek. A darabszámokat pedig az alakulatok adják. 44 darab egy zászlóaljat ad ki,  ami három 14 kocsis századot, a zászlóaljparancsnoki és a parancsnokhelyettes páncélosát foglalja magába.

Az elsőre viccesnek tűnő videó egy korábbi modell lövegstabilizátorát mutatja be. Menet közben is, szinte bármilyen manőver közben is a célon marad a löveg.– Nem lesz ez kevés?– Furcsán hathat, de elsőre majdnem sok is. Ahhoz, hogy minden járműre jusson egy teljes személyzet, 176 fő kell. Ennek a töredéke van, ahogy műszakiakból is. Remélhetőleg az új technika sokkal vonzóbb lesz majd, és lesz megfelelő mennyiségű és minőségű ember is.– Mire elég egy zászlóalj? Romániának például százával állnak a tankjai.– Önmagában ennyivel nem védjük meg az országot, ez igaz, viszont a semminél sokkal több. A Mercedeses hasonlat nem csak a számítógépes műszerezettség és az erő miatt állja meg a helyét, a harcértékre is vonatkozik. Sokkal pontosabban, messzebbre lő, mostohább körülmények között is, nagyobb átütőerejű lövedékekkel. A fenti példa, a több száz román tank TR-85-ökből áll, amik helyben gyártott T-55-ök, egy részüket valamikor modernizálták, de még mindig a 100mm-es löveggel vannak. A modernizált példányoknak is csak akkora harcértéke lehet, mint a magyar T-72-eknek. Jó eséllyel egy 30mm-es gépágyú is kilyuggatja. Ugyanakkor a német versenyző sem verhetetlen, csak nem mindegy, hogy milyen áron.Hiába a cicoma, legbelül egy T-55 lapul– A meglévő T-72-ek felújítása nem lett volna olcsóbb?– A cseh M4-es modernizációból kiindulva valószínűleg sehogy sem érte volna meg.  Majdnem annyiba került, mint egy új Leopard. A T-72 eleve másodhegedűsnek terveztetett a T-64 mellé. Mi ebből a másodvonalas, réskitöltő típusból kaptuk a korai exportváltozatokat. Lényegében mindent cserélni kellene a lánctalpakon kívül, mindezt kis szériában, néhány tucat teknőn , ráadásul mindenféle rutin nélkül. Se mennyiséget, se minőséget nem kapnánk, sok pénzért.Az egykori csúcs, a T-64– Mi lesz a szovjet tankokkal?– Hivatalos álláspont szerint az A7-ek érkezéséig maradnak. Utána valószínűleg kivonják a típust. Remélhetőleg jó pár múzeumba kerül, esetleg az ellenerő századhoz még néhány darab.– Nem kellett volna nyilvános tendert kiírni, hogy átlátható legyen a beszerzés?– A környező országok példáit alapul véve nem. Ott pont a magyar példáit irigylik, miszerint hosszú évekig tartó, szappanopera-szerű alkudozás, pereskedés, újratárgyalás helyett megvettük a legjobb harckocsit és kész.– A legjobbat? Nem túlzás ez?– Szerencsére nem. Legalább is, ami szóba jöhet. A legfejlettebb T-90 változatokkal is minimum egálban van a német macska, a T-14 Armata pedig még csak a sorozatgyártás legelején van, ráadásul egyik sem szóba jöhető típus.(Vanek úr – Szent Korona Rádió)

The post Kis harckocsis kérdezz-felelek appeared first on Szent Korona Rádió.


Forrás:szentkoronaradio.com
Tovább a cikkre »