Kirúgott újságíró: hazugsággyár lett az Origóból

Kirúgott újságíró: hazugsággyár lett az Origóból

Húsz év szakmai munkáját döntötte porba hetek alatt az Origo új vezetése, hazugsággyárat csináltak a lapból, és örökre a mélybe taszították – írta a sportrovat egyik, márciusban elbocsátott munkatársa. Mártha Bence kemény nyílt levélben búcsúzott a cégtől és korábbi munkatársaitól.

Hitvány hazugsággyárat csináltak a nagy múltú Origóból a Faktor.hu/TV2 szabadcsapatai, hetek alatt dőlt romba minden, amit „Nádoriék, Weyerék, vagy Pethő Andrisék, és persze a még most is kitartó sportrovat néhány tagja húsz éven át építettek fel – üzent nyílt levélben Mártha Bence, az origós sportrovat napokban kirúgott egyik újságírója

Mint a lap múltjáról és jelenéről fogalmaz, két éve még ráhívta volna a mentőt, ha valaki azzal jön neki, hogy az Origónál „nemcsak kiszednek dolgokat egy (névvel vállalt) cikkből, de bele is írnak a szerző mondanivalójával tökéletesen ellentétes sorokat”

Szerinte a lap mostani vezetése lábon lőtte magát, hiszen mára az Origó „nemcsak hitelességét és karakterét veszítette el (örökre), hanem az olvasottságát és az elérését is. Tehát még azt az alávaló célt sem szolgálja, amiért ezt tették vele (…) butaság volt dörgölőző bértollnokok kezébe adni a kormánylapátot.” Példaként említi a szakmai munka színvonaltalanságára azt, hogy a Vidnyánszky Attilának (a Nemzeti Színház vezetőjének) túlságosan gyakran beszóló kultrovatot a vezetőjével együtt kivágják – írja a levelet idéző Index.

Hírdetés

Mártha Bence önkritikusan hozzáteszi, abban, hogy „az lett az Origóból, amit akartak” magát is cinkosnak érzi, bár szerinte nincs szó arról, hogy miattuk ne tudott volna „zökkenőmentesen hazudni az Origó… semmi hatásunk nem volt arra, hogy mi történik, így azt sem tudtuk megakadályozni, hogy az újság meredek zuhanással megérkezzen a kráter mélyére, ahol csak sötétség van.”

Mártha szerint az Origó név már menthetetlen. Mint írja, „… ez azért megbocsáthatatlan, mert rátok, a felelősökre maximum úgy fog emlékezni a sajtótörténelem, mint a magyar újságírás pufajkásaira, de az Origó lehúzása a retyón alaposan túlmutat néhány közepesen tehetségtelen bértollnok sorsán”.

Az MNO korábban beszámolt róla, az Origónál már az év elején több szerző is felmondott, február közepe és március 2-a között viszont nyolc embert rúgtak ki a szerkesztőségtől, köztük a korábbi hírturnus vezetőjét, több hírszerkesztőt, és a sportrovatos Mártha Bencét is.

Információink szerint az elbocsátásokat gazdasági okokkal magyarázta Gábor László hírfőszerkesztő, de a kirúgásokról szóló értekezleten azt is hozzátette, hogy nincs szükségük a szerzőkkel folytatott patetikus vitákra, együttműködő csapattal szeretnének dolgozni.

Úgy tudjuk, a napokban újabb újságíró állt fel az Origo szerkesztőségéből, egy olyan szerző, aki még két éve, a médiavállalat eladása előtt érkezett a céghez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »