Kirobbantották Amerika legújabb giga bankbotrányát, fizetésük bánhatja

Keresztet vethetett idei jövedelmének túlnyomó részére a második legnagyobb amerikai bank, a Wells Fargo elnök-vezérigazgatója, a lakossági ágazat vezetője pedig még állását is elveszítette a néhány hete kirobbant illegális számlanyitási botrány miatt. Az igazgatótanács döntésének következményeként a két bankár több tízmillió dollártól esett el.

A Wells Fargo kedden közleményben tudatta, hogy a pénzintézet vezére, John Stumpf nem kapja meg az idei évre járó prémiumot és jutalmat sem, emellett a banknál indított belső vizsgálat ideje alatt nem részesül fizetésben. A prémium egy 41 millió dollár értékű részvénycsomag lett volna.

Carrie Tolstedt, aki idén júliusig 9 éven át vezette a lakossági divíziót, közös megegyezéssel kilép a bankból. Ő sem kap prémiumot és jutalmat, szabadságát sem váltják meg, és a vizsgálat lezárultáig nem érvényesíti részvényopcióit. Tolstedt prémiuma 19 millió dollár lett volna.

Az amerikai hatóságok 185 millió dolláros büntetéssel sújtották a Wells Fargót, miután kiderült, hogy a banki termékek és szolgáltatások értékesítési mutatóinak feltornázása érdekében az ügyfelek beleegyezése nélkül nagyjából 2 millió számlát nyitottak. De még nem létező ügyfelek számára is nyitottak számlát a bankalkalmazottak, csakhogy tartani tudják a tervszámokat.

Hírdetés

És akkor elszállt 24 milliárd dollár

Az ügy óriási botrányt kavart, szeptember eleje óta 10 százalékkal, nagyjából 24 milliárd dollárral csökkent a Wells Fargo piaci tőkeértéke, így elveszítette a legnagyobb amerikai bank címét is a JPMorgan Chase javára. A szenátus bankokkal foglalkozó bizottsága már a múlt héten meghallgatta Stumpfot, akinek csütörtökön a képviselőház pénzügyi bizottsága előtt kell megjelennie.

A San Franciscó-i székhelyű pénzintézetnél 5300 alkalmazottat rúgtak ki az illegális számlanyitások miatt, és azt tervezik, hogy október 1-jétől megszüntetik az értékesítési célszámokat a lakossági üzletágban.

A banknál a belső vizsgálatot a független igazgatók egy részéből, valamint a Shearman & Sterling jogi tanácsadó cég munkatársaiból létrehozott különbizottság folytatja le. Ennek eredményeként nem kizárt, hogy az igazgatótanács további lépéseket tesz Stumpf, Tolstedt vagy más topmenedzserek ellen – áll a Wells Fargo keddi közleményében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »