Kirobbant a botrány a fogyásra használt injekció körül

Kirobbant a botrány a fogyásra használt injekció körül

Figyelem! Ez nagyon durva!

Figyelem! Ez nagyon durva!

A dán Novo Nordisknek több mint 21 millió fontjába került két év alatt Nagy-Britanniában, hogy kedvezően befolyásolja az elhízás elleni szervezetek és szakemberek véleményét. Mindez szerintük nem számít jogsértésnek – írja a Guardian.

Nemrég kiderült, hogy a fogyást elősegítő injekciók egyik gyártója, a dán Novo Nordisk az elmúlt években több mint 21 millió dollárt fordított arra Nagy-Britanniában, hogy kedvezően befolyásolja a szakemberek és egészségügyi szervezetek véleményét – írja a Guardian az Observer tényfeltáró cikke alapján.

Az angol gyógyszerészeti szervezet vizsgálata fényt derített arra, hogy a Novo Nordisk egy másik fogyasztószerrel összefüggésben hétszer is megsértette az iparági etikai kódexet burkolt reklámozás miatt. A dán vállalat 2019 óta 3500 esetben adott pénzt adományok, eseményszponzorációk, ösztöndíjak és egyéb díjak formájában elhízás elleni szervezeteknek, orvosi kollégiumoknak, háziorvosoknak, egészségügyi oktatóknak és egyetemeknek.

Hírdetés

A vállalat szerint nem történt jogsértés, és sosem vétett szándékosan az etikai és jogi normák ellen. Akik pedig juttatást kaptak tőlük, azzal védekeznek, hogy a véleményüket nem befolyásolták az anyagi előnyök.

 

A gyógyszerek mellékhatásai ráadásul nem kellően dokumentáltak, és még nem ismertek a hosszabb távú hatások sem. A készítményekről a Magyar Nemzet korábban megírta, hogy nem fogyasztó hatású terméknek fejlesztették ki őket, hanem a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. A gyógyszer hatóanyaga, a szemaglutid az agynak azokat a területeit veszi célba, amelyek szabályozzák az étvágyat is.

A gyógyszer hiába vényköteles, sokan így is gond nélkül hozzájuthatnak. Emiatt azonban világszerte hiánycikké vált, ezért a hatóságok felszólították az orvosokat, hogy hagyjanak fel a receptek kiadásával.

Borítókép: A Novo Nordisk injekciója (Fotó: AFP/Joel Saget)

www.magyarnemzet.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »