Kirívóan sok kegyelmet adott Novák Katalin

Kirívóan sok kegyelmet adott Novák Katalin

Eljárási kegyelemben hét embert is részesített a köztársasági elnök, pedig ebből a fajtából előtte tíz éven át egyet sem adtak. Végrehajtási kegyelmi kérvényt pedig Göncz Árpád óta senki nem fogadott el olyan arányban, mint a mostani államfő hivatali idejének első nyolc hónapjában.

Novák Katalin hivatala első 8 hónapjában nemcsak olyan bőkezűen mérte az államfői kegyelmet, mint negyed évszázada senki, de megdöntött egy másik rekordot is: 10 év után először ő határozott speciális, eljárási kegyelmi kérvényről pozitívan, ráadásul rögtön hétszer – írja a hvg.hu.

A köztársasági elnök háromféle kegyelmet adhat:

  • eljárási,
  • végrehajtási és
  • mentesítési

kegyelmet – magyarázzák.

Eljárási kegyelemre a büntetőeljárás jogerős befejezéséig van mód, ez azonban a gyakorlatban ritkán fordul elő. Ennél jóval gyakoribb a végrehajtási kegyelem, melynél a kérelmet az ítélet jogerőre emelkedését követően lehet benyújtani. Egyéb intézkedés (például kényszergyógykezelés, vagyonelkobzás) elengedésére vagy mérséklésére, valamint a már teljes egészében végrehajtott büntetés vagy intézkedés utólagos elengedésére nincs mód. A harmadik kategória a mentesítés iránti kegyelmi eljárás, ami a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítést jelenti.

Hírdetés

Kétféle kegyelmi kérvényből is rekordszámút hagyott jóvá hivatala első 8 hónapjában Novák Katalin köztársasági elnök – írják a kormányzat egy igazságügyi aloldalára felkerült éves adatsor alapján:

  • Novák Katalin tavaly az elé került végrehajtási kegyelmi kérvények 5,67 százalékát hagyta jóvá, legutóbb 1997-ben volt hasonlóan magas a jóváhagyási arány, még Göncz Árpád államfő idejében.
  • Az eljárási kegyelemből tavaly hetet hagyott jóvá Novák Katalin, ez is magas szám, főleg úgy, hogy ilyen típusú kegyelmet az utóbbi tíz évben senki sem kapott – a Budaházy-ügy hét vádlottjának adott államfői kegyelem heves vitát váltott ki.

A lap tavaly kikérte az elődje, Áder János hivatali idejére eső, május 10-ig szóló adatokat, így tudtak pontos képet adni Novák Katalin kegyelmi döntéseiről.

Az elmúlt 20 évben átlagosan a kérelmek körülbelül 2 százalékát hagyták jóvá csupán a mindenkori államfők.

Novák Katalin 5,67 százalékos arányára 25 éve nem volt példa, Göncz Árpád 1997-ben a kérelmek 6,62 százalékát hagyta jóvá, 861-ből 57-et.

Az eljárási kegyelmet érintő rekord is a mostani köztársasági elnöké, hiszen hivatala első évében egyszerre 7-et is adott, márpedig ez az államfői kegyelmi jogkör annyira ritka, hogy az elmúlt tíz évben nem is volt rá példa.

A Novák döntését megelőzően nyilvánosságra került egyetlen eljárási kegyelmi ügy Göncz Árpád nevéhez kötődik. 1998 márciusában az államfő megszüntette a Farkas Flórián – akkor az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke – ellen gazdasági bűncselekmények miatt indított eljárást, így el is maradt a későbbi Fidesz-szövetséges már kitűzött bírósági tárgyalása.

Nyitókép: Facebook/Novák Katalin

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »