Kirgizisztán ENSZ-segítséget kért a határincidens pusztítása miatt

Kirgizisztán az ENSZ segítségét kérte pénteken Batken tartományának újjáépítéséhez, amely károkat szenvedett a Tádzsikisztánnal előző nap lezajlott határincidens során – közölte a biskeki külügyminisztérium, miután Ruszlan Kazakbajev tárcavezető Natalia Ghermannal, az ENSZ főtitkárának közép-ázsiai különmegbízottjával tárgyalt.

A miniszter az ENSZ-ügynökségek egyes programjainak átirányítását szorgalmazta az újjáépítés céljára. Elmondta, hogy a konfliktus pusztítást okozott az infrastrukturális létesítményekben, lakóházak rongálódtak meg, és ezrek kényszerültek elmenekülni otthonaikból.

Gherman kijelentette, hogy a világszervezet kész technikai segítséget nyújtani a feleknek a hatályos megállapodások keretében.

A kirgiz államfői hivatal tájékoztatása szerint a nap folyamán Szadir Zsaparov kirgiz elnök és tádzsik hivatali partnere, Emomali Rahmon is megvitatta telefonon a határon történteket és a feszültségcsökkentést elősegítő intézkedéseket. A két vezető személyes találkozóban is megállapodott, amelyet várhatóan május második felében tartanak Dusanbéban.

Hírdetés

A kirgiz egészségügyi tárca legfrissebb összesítése szerint 31 ember vesztette életét, és 154-en sebesültek meg az összecsapásokban. A minisztérium szerint a sok súlyos sebesültre tekintettel nem zárható ki, hogy tovább emelkedik a halottak száma. Ellátásukra átalakították a Batken tartomány székhelyén működő kórházat, ahol eddig koronavírussal fertőzött betegeket kezeltek.

Tádzsikisztán legutóbb nyolc halottról és 31 sebesültről adott hírt.

A Tádzsikisztánnal határos dél-kirgizisztáni Batken tartomány két körzetéből mintegy 11 ezer lakost telepítettek ki a hatóságok a harcok miatt.

A kirgiz-tádzsik határövezetben szerdán éleződött ki, majd csütörtökön fegyveres összecsapássá fajult a konfliktus a Golovnoj vízgyűjtő miatt, amelyet mindkét fél sajátjának tekint.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »