Kirekesztés a német médiában

Kirekesztés a német médiában

Három közszolgálati rádió- és tévéállomás döntött úgy Németországban, hogy csak a tartományi parlamenti képviselettel felruházott pártok vehetnek részt stúdióvitákon. A döntésnek köze van a menekültválsághoz, hiszen a lakosság egyre nagyobb része elégedetlen a migránskérdés kezelésével, és sokan a radikálisan jobboldali Alternatíva Németországnak párt irányába fordultak.

Az affér a kölni (WDR) egy szabadúszó munkatársának kijelentésével kezdődött: – Utasítást kaptunk, hogy a menekültügyben a kormány álláspontját támogassuk – hangoztatta a rádió aacheni stúdiójának munkatársa, Claudia Zimmermann, aki az L1 holland rádiónak nyilatkozott. A WDR vezetősége kifejtette, hogy az Észak-Rajna–Vesztfália központú csatorna függetlenül tálalja a kérdést. Claudia Zimmermann meglepő módon védekezett, azt közölte, hogy az élő adás miatti stressz késztette arra, hogy „hülyeségeket” beszéljen.

Hírdetés

Furcsa és szakmailag nehezen magyarázható álláspontját alig negyvennyolc órával később egy a politikai beavatkozás tényét alátámasztó fordulat igazolta, mégpedig a közelgő tartományi választásokkal kapcsolatban. A közvélemény-kutatók már most jelzik, hogy a Baden-Württembergben, Rajna-vidék–Pfalzban és Szász-Anhaltban voksoló polgárok szavazatai tükrözni fogják az egész ország hangulatát. Ezt a hangulatot viszont befolyásolni tudja a közszolgálati elektronikus média. A három tartományt két adó fedi le, észak-keleten a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR), míg délnyugaton a Südwest-Rundfunk (SWR). Mind itt, mind ott szerves része lesz a szavazást megelőző programnak a pártok képviselőivel folytatott stúdióvita, az úgynevezett tévépárbaj.

Ebben viszont nem kap helyet a berlini menekültpolitikát kritizáló, radikálisan jobboldali, de a választók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, ám parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak párt. A tartományok parlamenti pártjainak (SPD, CDU, FDP, Zöldek) vezetői ugyanis bejelentették, nem hajlandók részt venni az adásokban, ha ott egy asztalnál kellene ülniük az AfD-vel. Peter Boudgoust, az SWR intendánsa szerint „fogcsikorgatva” fogadták csak el e kikötést: – Az SWR elhibázott lépésnek tartja ezt a megoldást, de más választása nincs – mondta Boudgoust. Az MDR szintén közölte, náluk is csak a magdeburgi parlamentben képviselt pártok kapnak meghívást. A közmédiumokra gyakorolt politikai nyomást az AfD zsarolásnak nevezte, amely akadályt állít az állomások törvény szabályozta kötelessége elé, hogy pártatlanul informálják a polgárokat. A felmérések szerint az AfD nyolc és tizenöt százalék között mozgó eredménnyel juthat be a tartományi parlamentekbe.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »