Király Zsolt: Orbán Viktor nyerte az Uniós sakkjátszmát – Tanulságok

Király Zsolt: Orbán Viktor nyerte az Uniós sakkjátszmát – Tanulságok

Van egy tíz milliós ország Európa közepén, és annak miniszterelnöke, mely pontosan tudja, hogy mit akar. Tervei, elképzelései vannak, megvalósításukért hajlandó harcba szállni. Újra és újra, akár a Góliáttal szemben is. Igen, mint mindenki, ő is hibázik. Igen, mint mindenkit, őt is le lehet váltani. De egyelőre sorozatban nyeri kétharmaddal a választásokat, és immár európai szintű politikussá vált.

Olyanná, akinek a véleményére odafigyelnek, mi több, viszonyítási alap a kontinens jövőjét formáló döntéseknél.

Ez a politikus most is beleállt, és a tegnap véget ért Uniós-csúcson jól kommunikálható győzelmet aratott.

Orbán Viktort sokan bírálták. Még többen előre megírták, hogy vereséget szenved. Mi több, az eddigi brüsszeli vezetők szinte csak vele szemben határozták meg magukat. Majd a Weberek, Timmermansok, Merkelek szépen sorban elbuktak.

Ugyanakkor jó, ha tudatosítjuk, hogy Ursula von der Leyen nem Orbán, sem a Fidesz embere. Még csak a V4-eké sem. Ursula von der Leyen egy kompromisszumos megoldás, akivel a Merkelék által kitervelt katasztrófát meg lehetett akadályozni. Az Európai Bizottság elnöki várományosa a föderális Európa híve, támogatja az azonos neműek házasságát, és Merkeé hű szövetségeseként támogatta a migránspolitikát, kritizálva ezzel Magyarországot.

Várhatóak még tehát feszültségek, amit maga Orbán Viktor is előre jelzett.

Hírdetés

De az elmúlt két napban azt láthattuk, hogy egy tízmilliós ország miniszterelnöke előbb szövetségbe gyúrta a V4-eket, majd Olaszországgal együtt átvette a „kaszting“ irányítását. Igen, ott még nem tart (méreténél fogva nem is tarthat), hogy saját akaratát átvigye, de azt már meg tudja akadályozni, hogy ne az Európát eddig vezető, a mai állapotokért felelős hatalmak elképzése érvényesüljön.

Pozsonyból, a felvidéki magyar közösség részeként, alkalmatlan és hiteltelen politikai vezetőink teljesítményével összevetve tanulságos volt figyelni az egészet.

És figyelmesen követtük azt is, hogy kommentálta, értékelte a következő szlovák parlamenti választások egyik esélyesének tartott új, balliberális politikai és mediális erőtér (itt és itt) Orbán Viktor előretörését. Orbán csapdájáról beszélve, riogatva, veszélyt látva benne Szlovákiára nézve, követelve a V4-ek felbontását. Élharcosa ennek a DenníkN volt, illetve a Progresszív Szlovákia EP-listavezetője, aki nem is olyan rég még a magyar érdekképviselet felvállalását jelezte.

Igen, új viták, új kérdések jönnek. A történet korántsem ért véget. Látva mindazt, hogy Szlovákiában (magyar és szlovák oldalon egyaránt) is mi készül, jó, ha tudatosítjuk, hogy számunkra, felvidéki magyarok számára sem.

Az uniós csúcs egyik tanulsága, hogy ha kellően elszántak vagyunk, tudjuk, mit szeretnénk és kitartunk mellette, bármi sikerülhet.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »