Király Zsolt: Botrány a Pohodán – A liberálisok kiűzték a köztiszteletben álló egyházi vezetőt a fesztiválról

Király Zsolt: Botrány a Pohodán – A liberálisok kiűzték a köztiszteletben álló egyházi vezetőt a fesztiválról

Nem akármilyen botrány történt a nemrég befejeződött Pohodán. Szlovákia legnagyobb zenei eseményén, a trencséni repülőtéren zajlott Pohoda fesztiválon a katolikus egyház is felállított egy gyóntatófülkét.

Az elvileg elfogató, toleráns, liberális, progresszív értékrendet valló ifjúság tagjai mindezt nem sokáig tűrték. Válaszul egy szivárványszínű zászlót akasztottak a fülkéjére és sajtóbeszámolók szerint azt kiabálták, hogy hagyja el a fesztivált.

A magyarul is anyanyelvi szinten beszélő Halko József egyébként nem akárki. A korábban a pozsonyi magyar katolikus hívek pasztorációjáért is felelős segédpüspök gyakorló lelkiatya, a teológiai tudományok professzora, a Komensky Egyetem oktatója.

Halko és a katolikus egyház úgy gondolta, hogy a fesztivál hivatalos programjának részeként az elvileg toleráns, elfogadó Pohodán egy kicsi, szerény gyóntatófülke is elfér, ahol a vasárnapi istentisztelet előtt az érdeklődők szentgyónásban is részesülhetnek.

Tévedett.

A Pohodán bulizó progresszív, liberáis, toleráns fiatalság kiűzte a lelkiatyát, gyóntatófülkéjét pedig megcímkézte.

Hírdetés

A dologhoz tartozik, hogy a fesztivál főszervezője, Michal Kaščák ahelyett, hogy megvédte volna, vagy legalább kiállt volna a hivatalos program keretében szolgálatot teljesítő Halkot, inkább magára hagyta őt és elnézést kért a közönségtől, hogy a lelkiatyának lehetővé tették, hogy a Pohodán részt vegyen.

A fenti példa is csak alátámasztja Fukuyama új könyvének egyik fő állítását, miszerint a liberalizmus veszélyben van. Fukuyama ebben egyetért a konzervatívok liberalizmust illető kritikájával és jogosnak nevezi állításukat, miszerint a liberális társadalmak nem kínálnak morális támpontokat, amelyekre közösséget lehetne építeni, jogos.

Mégsem jött el a történelem vége, Fukuyama szerint veszélyben van a liberalizmus

Halko korábban nyilvánosan kritikával illette a közmédia egyik műsorát, melyben két nő csókolózik. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy leszbikus csók nem való a televízió képernyőjére.

Király Zsolt

Képek: Róbert Bearmaid Furiel fb-oldala


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »