Király Zsolt: A nap, amikor a Most-Híd és az Összefogás szembefordult a Szövetséggel

Király Zsolt: A nap, amikor a Most-Híd és az Összefogás szembefordult a Szövetséggel

Szomorú volt látni, amit Nagyszombat megyében az elmúlt hetekben a Szövetség-Aliancia két kisebbik platformja művelt. Árulás, zsarolás, intrika egész sorát vonultatták fel, melynek egyetlen célja volt. Megakadályozni, hogy a Szövetségnek a párt által javasolt legitim megyefőnök-jelöltje lehessen. Pontosabban, hogy ne az a Berényi József próbálja meg megszerezni a megye vezetését október 29-én, akit a  két magyarlakta járás egyikében, a Galántaiban az MKP, a Most-Híd és az Összefogás regionális emberei megszavaztak.

Ez lehet a Most-Híd terve az MKP platform gyengítésére? Az utolsó pillanatban születik fontos döntés Nagyszombat megyéről

A Dunaszerdahelyiben ugyanis más volt a terv. Legalábbis a Most-Híd és az Összefogás fejében. Ők azt szerették volna, hogy kerül amibe kerül, de meg kell puccsolni az MKP platform elnökének, Berényinek a jelölését.

Akik nem követik napi szinten a politikát, vagy már rég elvesztették érdeklődésüket a felvidéki magyar politika iránt, azoknak egy rövid összefoglaló arról, hogy ki kicsoda ebben a választókat egyre kevésbé képviselő cirkuszban: A Szövetséget három platform alkotja. Az MKP, a Most-Híd és az Összefogás. Az MKP platformot Berényi József, a Most-Híd platformot Rigó Konrád, az Összefogás platformot Orosz Örs vezeti. Ez utóbbi két platform vezetése a Dunaszerdahelyi járásban úgy döntött, hogy szembefordul a Galántai járás döntésével, és nem Berényit, hanem inkább Mózes Szabolcsot (aki nem ismerné, a Szövetség országos alelnöke), majd miután Mózes megbukott, fondorlattal és csapdaállítással a pártelnököt, Forró Krisztiánt jelölték volna. Hogy miért volt csapdahelyzet ez Forró számára, arról ITT írtunk.

Amit a Körkép.sk a felvidéki magyar médiában elsőként és nyíltan megszellőztetett, az augusztus 29-én be is következett. UGyanakkor jó, hogy megtörtént, mert sokkal tisztábban látunk.

Amint azt Forrónak is előre jeleztük, a Most és az Összefogás platform nem Berényit, hanem Forrót javasolta megyefőnök-jelöltnek. Az nem különösebben érdekelte őket, hogy alapszabályellenesen, a pártnak ugyanis már volt ilyen jelöltje a Galántai járásból, Berényi.

Hírdetés

A soha senki által meg nem választott, politikai karrierje során eddig három választást csúfosan elbukó szivárványos zoknis Rigó mégis nyilvánosan megzsarolta Forrót. Fehéren-feketén leírva, hogy ha nem fogadja el az alapszabályellenes jelölést, nem fogja tudni egyben tartani a pártot. Értsd, Rigóék szétverik.

E fél mondatból sok minden kiolvasható. Például az is, hogy a Szövetség a közelgő megyei és önkormányzati választások előtt messze nem egységes, és Rigóék saját magukra játszva előbb-utóbb szétverik a Szövetséget is. Pont úgy, ahogy a Mostosok korábban az MKP-t is szétverték.

Az Összefogás politikusai pedig nyíltan hangoztatták, hogy készek a falig is elmenni, azaz blokkolni Berényi jelölését akár annak árán is, hogy a pártnak nem lesz megyefőnök jelöltje Nagyszombat megyében. Ott, ahol a politikai súlyuk regionális szinten jelenleg az egyik legnagyobb. Aki ilyenekkel fenyeget, az valójában a Szövetség ellen dolgozik, Miközben ugyanezek a politikusok elvárják, hogy a választók önként és dalolva sorakozzanak be mögéjük és orrukat befogva rájuk szavazzanak.

Forró ebben a helyzetben az egyedüli lehetséges döntést hozta. Az MKP platform tagjaként maga is támogatta Berényi jelölését és kiállt mellette. A Most és az Összefogás így annyit ért el, hogy egységbe kovácsolta az MKP-t. A Körképnek nyilatkozva Forró előre jelezte, hogy mi lesz a mai döntés. Így is lett.

Mi következik mindebből? Többek között az, hogy a Szövetségnek úgy lett megyefőnök-jelöltje Nagyszombat megyében, hogy azt a Most-Híd és az Összefogás emberei akadályozták. Paradox módon mindez nemhogy csökkentheti, hanem javíthatja Berényi kilátásait. Hiszen a két kisebbik platform MKP ellenessége csak szimpatikusabbá teszi Berényit a választók zömének szemében.

Minden másról a párt kedd délutáni sajtótájékoztatóján számolunk be olvasóinknak. Akkor jelenti be ugyanis Forró Krisztián pártelnök Berényi jelölését. Ahol a sajtómeghívó alapján csak az MKP platform tagjai lesznek jelen. A Most és az Összefogás nem. Hála istennek, mondhatnák a jóérzésű egykori MKP szavazók.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »