Kipukkant az Airbnb lufi? Nem fizet a cég a tulajoknak

Január közepe óta nem fizet az Airbnb, vagyis az online lakáskiadással foglalkozó cég a magyar tulajdonosoknak. Csak az utalásokkal van baj, a többi fizetési mód elérhető. A cég egyik partnerszolgáltatóját hibáztatja, amiért az nem hajlandó továbbítani az átutalásokat. Már korábban is voltak fennakadások a kifizetésekben, de akkor bő egy hét után megkapták a pénzüket a lakáskiadók.

A budapesti bulinegyed központja a Gozsdu udvar, és a Király utca. A környék az Airbnb-zők paradicsoma, vagyis azoké, akik az interneten adják ki lakásukat turistáknak.

Néhány angol lány arról számolt be, hogy olcsón tudtak egy tágas lakást bérelni a környéken, egy másik angol fiú pedig arról beszélt, hogy ahol ő megszállt, az egy kis lakás volt, szép kilátással, szerinte jobb, mintha hostelben aludt volna.

A budapestiek kevésbé lelkesek a lehetőség miatt.

„Egy lakásba, ha bemennek, ha nincs villany, ha nincs gáz, akármi, tehát most nem is akarok a lakókról beszélni, hanem csak magáról a vendégről, fogalma sincs, hogy hova menjen, tehát… és az adózásról úgyszintén nem akarok beszélni” – mondta Kelecsényi Ágnes.

Hírdetés

A NAV viszont kíváncsi volt, nemrég a cég székhelyéül szolgáló írországi adóhatóságtól kért adatokat. Ez alapján 4500-an adták ki lakásukat Airbnb-n 2015-ben, ez hatmilliárd forint bevételt jelentett nekik, de ennek csak a töredéke után fizettek adót.

Bár a turizmus tavaly rekordévet zárt, a turisztikai ügynökség csak becsülni tudja, hogy ebben mekkora szerepet vállaltak az online lakáskiadók.

„Egyre jelentősebb szerepet hasít ki az Airbnb a budapesti szálláshelyek közül, különböző becslések vannak, valahol 15 és 30 % között tippeljük mi a budapesti vendégéjszakák számát tekintve” – mondta el Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Az utóbbi hetekben azonban hiába fizettek a turisták, a lakástulajdonosok nem kapták meg az összeget az Airbnb-től.

Egy néző arra panaszkodott a Hír TV-nek, hogy január közepe óta nem utal az Airbnb a magyar tulajoknak. Azt írta, már novemberben is volt egy ilyen periódus, de ahogy felkapta a média, kifizették őket.

Megkerestük a céget, amely e-mailben most annyit közölt, hogy szerintük az utalásokért felelős magyar szolgáltató a hibás. Amíg új partnert találnak, azt tanácsolják, hogy állítsanak be más fizetési módot a foglalásokhoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »