Kínos részletek a francia kommandósok akciójáról

Kínos részletek a francia kommandósok akciójáról

Kínos részletek láttak napvilágot nemrégiben a francia kommandósok novemberi terrortámadás utáni, Saint-Denis-ben végrehajtott rajtaütéséről. A Mediapart nevű oknyomozó portál szerint a többórás ostrom során a terroristák mindössze 11 lövést adtak le az elitrendőrökre, akik viszont ezerötszázszor süthették el a fegyvereiket.

Tavaly november 18-án mintegy öt órán keresztül ostromolt egy épületet a francia rendőrség taktikai elitalakulata, a RAID Párizs külvárosában, Saint-Denis-ben, ahol az öt nappal korábbi véres terrorcselekmény-sorozatban szerepet vállaló két terrorista bujkált. Az épületet már hajnalban, négy óra után megrohamozták, miközben gyakorlatilag blokád alá vonták a település teljes központját.

A Mediapart titkos forrásokra hivatkozva nemrégiben tárta fel, hogy az ostromlott terroristák – a korábbi, komoly tűzpárbajról szóló hírekkel ellentétben – a rendőrségi akció alatt mindössze 11 lövést adhattak le, és nem is volt náluk más lőfegyver, mint egy pisztoly. Ez azért fontos, mert akkor még arról szóltak hírek, hogy az öt nappal korábbi merényletek elkövetői Kalasnyikovokkal voltak ellátva, ezeknek viszont, úgy tűnik, nyomát sem találták a rendőrök, mikor az ostrom után végül bejutottak a rejtekhelyre.

Két terrorista védekezett

A lakásban mindössze ketten tartózkodtak, Chakib Akrouh és a terrorcselekmények koordinálójának, Abdelhamid Abaaoudnak az unokatestvére, Hasna Ait Boulahcen. Ennek ellenére a kommandósok úgy szétlőtték az épületet, hogy két emelet is beomlott, a tartófal pedig megsérült, a helyszínelőknek az akció után órákat kellett várniuk, hogy biztosítsák őket: bemehetnek a helyszínre. A bevetésben végül mindkét terrorista életét veszítette.

Csakhogy számos kérdés azóta sem tisztázott: nem tudni például, miért nem működött a robbanószerkezet, amivel a RAID fegyveresei a lakás ajtaját akarták berobbantani, vagy miért volt szükség a folyamatos tüzelésre, amit elméletileg azért kezdtek el, hogy meggátolják egy esetleges öngyilkos robbantó bevetését. Lehetséges, hogy a korábban közöltekkel ellentétben Hasna Ait Boulahcen nem robbantotta fel magát, hanem megfulladt a lakást elárasztó törmelék alatt. Az öngyilkos merénylő – akit korábban emlegettek – a másik terrorista, Chakib Akrouh lehetett, Ait Boulahcen viszont állítólag kétszer is azért könyörgött a rendőrökhöz, hogy engedjék ki a lakásból. Korábban arról is volt szó, hogy a kommandósok erős tűz alá kerültek, aminek viszont ellentmond az, hogy a helyszínelők mindössze egyetlen pisztolyt találtak a helyszínen.

Hírdetés

„Baráti tűz” is lehetett

A Mediapart cikke alapján úgy tűnik: kisebb csoda, hogy a műveletben mindössze öt rendőr sérült meg. Megvizsgálva a kommandósok védőfelszerelését – egészen pontosan a pajzsait – kiderült: elölről „mindössze” tizenhat golyónyomot lehet rajtuk azonosítani, hátulról viszont negyvenet. Vagyis – ha ez igaz – vélhetően a hátrábbról tüzelők találhatták el előrenyomuló bajtársaik pajzsait.

Az sem világos, hogyan halt meg a rendőrség Diesel nevű, a bevetésen részt vevő kutyája. Bár Jean-Michel Fauvergue, a RAID vezetője azt mondta, hogy az azóta gyakorlatilag hősi halottként kezelt, a lakásba elsőként behatoló Diesel életét Brenneke lőszerrel oltották ki a terroristák, a Mediapart szerint ilyen lőszer kilövésére szolgáló fegyvert nem találtak később a lakásban.

„Hiba nélkül szolgálni”

A tényfeltáró cikket jelző újságíró mindezek miatt a France Info-nak úgy nyilatkozott: nyilvánvalóan felmerült olyan szándék a hatóságok részéről, hogy a támadás után másképpen mutassák azt be a közvéleménynek, mint ahogy az valójában történt. A RAID jelszava egyébként „Servir sans faillir”, vagyis „Hiba nélkül szolgálni”. Hogy ez mennyire játszik szerepet az egész ügy ellentmondásosságában, nem tudni.

A Mediapart szerzője ugyanakkor nem akart cikkével gúnyt űzni a rendőrségből, és kiemeli: a januári és novemberi merényletek kivitelezőinek kamikaze-technikái új stratégia kialakítását követelik a rendőrségtől.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »