Kínos: nevetség tárgyává vált a liberális politikusnő új pártja megnevezése miatt

Kínos: nevetség tárgyává vált a liberális politikusnő új pártja megnevezése miatt

Alma. Így nevezte el Lucia Ďuriš Nicholsonová liberális EP-képviselő még mindig csak alakulóban lévő új pártját. A különös névválasztás miatt azonban kritikusai kinevetik, követői pedig kritizálják. Ráadásul egy ugyanilyen nevű párt működik Oroszországban is.

A Štandard közlése szerint azután, hogy Nicholsonová egy facebookos videóban bejelentette új pártja kontúrjait, nevével egyetemben, több mint 1500 interakciót kapott a bejegyzés, ám a reagálók három ötöde kinevette vagy kigúnyolta a még csak alakulgató új projektet.

Nem beszélve a kommentekről, ahol az egyik hozzászóló elég érzékletesen jellemezte Nicholsonová bejelentésének jellegét:

“Az egész videó alatt intenzív szégyent éreztem – az elnevezés szörnyű, kényszeredett, erős szándékot mutatva, hogy valamiféle mélyebb értelmet adjanak neki, amit ráadásul csak legfeljebb a gyümölcstermesztők vagy az egészséges étrendre specializálódott Igor Bukovský értékel, ami ugyanakkor tökéletesen leírja Nicholsonová projektjének ingatagságát”

fogalmazott a hozzászóló. És ez csak a jéghegy csúcsa.

Hírdetés

Nicholsonová a videó megjelenésétől kezdve ráadásul a szlovákiai mémek főszereplőjévé vált.

A politikusnő szerint az Alma “modern, centrista, Európa-párti párt”, amely “fényes alternatívát nyújt a jelenlegi politikai pártokkal szemben, amelyek ideológiailag vagy személyiségekben kiüresedettekké váltak és már nem tudnak számukra reményt kínálni”.

Állítólag egyéb nevek is voltak a listán, mint a “Stabilitás”, “Középút”, “Közép” illetve a “Megújulás”. Nicholsonová elmondása szerint azonban egyik sem tetszett neki, mert ő valami “szépet, fényeset, zamatosat, finomat akart”.

A pártról rengeteget elárul egyébként, hogy Nicholsonová kikkel tárgyalt eddig: Miroslav Kollár (SPOLU), Ján Budaj (az OĽANO liberális platformjának vezetője) és a visszatérésén dolgozó Mikuláš Dzurinda volt a listáján, akiket kiemelt. tehát egy vérbeli liberális-atlantista, Brüsszel és Washington felé forduló pártról van szó – amelyből valljuk be, van már elég a politikai palettán.

Érdekesség, hogy Alma nevű párt Oroszországban is van. 1993-ban alapították, és jelenleg Nyikolaj Rjibakov vezeti. A pártnak 16 ezer tagja van. Az orosz Alma progresszív, atlantista pártként definiálja magát, környezetvédő felhanggal. 1993-ban 7,86 százalékos eredménnyel szerepelt a választásokon, 2021-ben már csak 1,34 százalékot kapott. A párt a liberális európai pártszövetség, az ALDE tagja.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »