Kínos! Lassul a magyarországi összeszerelő-üzem teljesítménye

Kínos! Lassul a magyarországi összeszerelő-üzem teljesítménye

Kissé értetlenül fogadták az ipari termelés októberi csökkenéséről kedden közölt előzetes KSH-adatot az elemzők, mert a beszerzésimenedzser-index javuló teljesítményt jelzett szeptemberben és októberben is, és a rendelésállomány is magasabb az egy évvel korábbinál.

A KSH kedden kiadott első becslése szerint októberben az ipari termelés 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Szeptemberben 3,7 százalékos volt az ipari kibocsátás éves csökkenése és a második fél évben csak augusztusban volt növekedés. A csökkenés egyik fő oka részben az egy évvel korábbi magas bázis. Nem csak a járműgyártásban hanem minden ágazatban visszaesett a termelés, gyakorlatilag egyforma mértékben, azaz a járműgyártás nélküli ipar kibocsátása is csökkent. Az ipari export is csökkent, és a belföldi értékesítésben is visszaesést mértek.

Ha nincs autó, nincs növekedés

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a szeptemberi és az októberi visszaesés váratlanságát tükrözi, hogy éppen szeptemberben meredeken ugrott a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index, ami októberben is kiemelkedően magas volt. A német Ifo index alakulása is az ipari termelés élénkülését vetítette előre, így egyedi tényezők állhatnak az ipar váratlan visszaesése mögött. A következő hónapokban újra élénkülhet a termelés, amit a magyar és európai konjunktúramutatók is alátámaszthatnak, decembertől azonban az Audinál tervezett műszak visszafogás fékezheti a növekedés ütemét.

Az idén az eddigi várakozásoknál alacsonyabb, 1,5-2 százalék körüli lehet az ipari termelés növekedése, míg az alacsony idei bázis miatt jövőre 5 százalékra gyorsulhat a bővülés. Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít az elemző, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások lépnek üzembe.

Hírdetés

A kiskereskedelemhez csatlakozott az ipar

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott írásos kommentárjában megjegyezte, hogy a kiábrándító negyedik negyedéves adatok sorához a hétfői kiskereskedelmi statisztika után az ipar is csatlakozott. Az ipari termelés már második hónapja messze elmaradt az elemzői várakozásoktól. 

A csalódást keltő teljesítményt szerinte részben magyarázhatja a német ipar gyengélkedése is, de megjegyezte, hogy ez a sejtés csak szerdán igazolódhat, amikor a német statisztikai hivatal kiadja a legfrissebb ipari adatokat.

Feltehető, hogy a legnagyobb súllyal bíró autógyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok hoztak ismét a vártnál rosszabb eredményt – mondta, hozzátéve: a kibontakozó negatív trend különösen érdekes annak fényében, hogy a beszerzésimenedzser-index emelkedő trendet mutat (javuló teljesítményt sejtet), és a rendelésállomány volumene is magasabb, mint egy évvel korábban.

A gyengébb teljesítmény mögött vélhetően nemcsak a német ipar, de a hazai kapacitáskorlátok elérése is szerepet játszhat – tette hozzá az ING elemzője, aki már csak egy erős novemberben reménykedik, hiszen a hírek szerint decemberben az Audi már megkezdi az átállást a kétműszakos termelésre, vagyis akkor nem várható a teljesítmény felfutása. Ennek fényében a  1,5 százalékos éves átlagos ipari termelésbővülés is nehezen lesz elérhető  – mondta Virovácz Péter.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »