Kinevezték a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjét

Kinevezték a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjét

A szakadár Donyecki Népköztársaság népi tanácsa Denisz Pusilin parlamenti elnököt nevezte ki a köztársaság új ideiglenes vezetőjének az augusztus 31-én pokolgépes merényletben meghalt Olekszandr Zaharcsenko helyére – jelentette pénteken egybehangzóan az UNIAN ukrán és a DAN donyecki szakadár hírügynökség.

A merénylet napján Dmitro Trapeznyikov miniszterelnök-helyettes vette kezébe átmenetileg a népköztársaság vezetését. Az új vezető, Pusilin kinevezéséről szóló dokumentumot a sajtójelentés szerint a szakadár terület parlamenti képviselőinek többsége támogatta.

Pusilin kinevezésének hírére a Zaharcsenko környezetéhez tartozók közül többen elutaztak Moszkvába, köztük Zaharcsenko két tanácsadója és Olekszandr Tyimofejev, a donyecki kormány bevételi forrásokért felelős minisztere is, aki Zaharcsenkóval volt a merényletkor a donyecki kávéházban, de sérülésekkel túlélte a robbanást – állította az UNIAN.

Hírdetés

A donyecki parlament előrehozott választásokat írt ki november 11-re, amelyen új törvényhozási képviselőket és új vezetőt választanak a népköztársaság élére. A kormány összes miniszterének státusa is megváltozott, mostantól a választásokig ideiglenesen töltik be tisztségüket.

A DAN ismertetése szerint Pusilin 1981-ben született a Donyeck megyei Makijivkában. 2014-ben lett parlamenti képviselő a szakadár népköztársaságban november 2-án megrendezett választások nyomán. A parlament elnöki tisztét 2015. szeptember 11. óta töltötte be.

Emellett 2014. november 9-e óta ő képviseli a Donyecki Népköztársaságot a kelet-ukrajnai válság békés megoldására létrehozott háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – összekötő csoporttal Minszkben folytatott tárgyalásokon, továbbá az Orosz Központ nevű intézmény vezetőjeként a Donyecki Népköztársaság és az Oroszországi Föderáció integrációjának kérdéseivel foglalkozik.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »