Kinek kell adóbevallást készítenie?

Kinek kell adóbevallást készítenie?

Március a jövedelemadó-bevallások hónapja: mindig az év elején kell elszámolnunk a bevételeinkkel, a belőlük levont adóval, és ezt legkésőbb március 31-éig kell megtenni. Vannak kivételek is. Ki kerülheti el az adóbevallás kidolgozását? Valóban minden jövedelmet be kell vallani?

A hatályos adótörvények szerint az adózási időszak befejeződésétől számított 3 hónapon belül – tehát mindig március végéig – mindenkinek el kell számolnia az egész évi adóköteles jövedelmével. Attól függően, kinek milyen típusú bevétele volt, kétféle adóbevallási ív közül lehet választani. Az A típusú nyomtatványt annak kell kitöltenie, akinek tavaly csak alkalmazotti fizetése volt, a B típusú űrlapot az dolgozza ki, akinek az alkalmazotti bére mellett volt egyéb bevétele is, például vállalkozásból, bérbe adásból, művészi teljesítményből vagy ingatlaneladásból tett szert egy kis plusz pénzre.

Az összes bevétellel egyetlen űrlapon kell elszámolni. Akinek csak alkalmazotti fizetése volt, elkerülhette az adóbevallás kidolgozását, ha február 15-éig megkérte a munkaadóját, hogy végezze el helyette az éves adóelszámolást. Aki lekéste ezt a dátumot, annak magának kell elszámolnia adóbevallás formájában. E célból kizárólag a pénzügyminisztérium által meghatározott formanyomtatványokat lehet használni, amelyek letölthetők a szaktárca vagy a központi adóhivatal honlapjáról. A kitöltött űrlapokat az állandó lakhely szerint illetékes adóhivatalba kell eljuttatni. Ezt megtehetjük személyesen, elektronikusan vagy postai úton.

Létezik néhány törvényes kivétel az adóbevallás benyújtásának a kötelessége alól. 2022-ben nem kell adóbevallást készíteniük azoknak, akiknek:

Annak sem kell az űrlapokat kitöltenie, aki Szlovákia területén székelő külföldi nagykövetségtől kapta a fizetését, és a nemzetközi jog szerint élvez előnyöket és mentelmi jogot, valamint aki az Európai Unió valamely szervének az alkalmazottja, és a fizetéséből közvetlenül az EU költségvetésébe vezetett el adót.

Hírdetés

Az összjövedelembe beleszámítódik mindenféle bevétel, amelyből adózni kell, illetve amely nem mentesül az adó alól. Ide tartoznak a szlovák rezidensek külföldről származó bevételei is. Azt a jövedelmet, melyből forrásadót kell fizetni, azért nem kell figyelembe venni, mert a forrásadó kifizetésével már teljesült az adózási kötelesség.

Van olyan eset is, hogy azt gondoljuk, a kivételek közé tartozunk, és megúszhatjuk az adóbevallást, mégis ki kell dolgoznunk. Például annak a természetes személynek, aki vállalkozóként is tevékenykedik, mindig adóbevallást kell készítenie, ha adóveszteséget mutat ki. Továbbá, az űrlapot – a bevételeink nagyságától és eredetétől függetlenül – mindig ki kell tölteni, ha erre az adóhatóság bármilyen okból felszólít. Ha elutasítjuk, megbírságolhatnak. Március végéig az esetleges adóhátralékot is rendezni kell, ellenkező esetben késedelmi kamatot számlázhatnak. A bírság 30 euró és 16 ezer euró között mozoghat.

Adómentes jövedelemnek minősül az, amiből bizonyos élethelyzetekben nem kell adót fizetni. Elsősorban azok tartoznak ide, amelyek az államtól származnak a legalapvetőbb életfeltételek biztosítására. Főleg az állami támogatásokról, segélyekről, hozzájárulásokról van szó. Ilyen a táppénz és baleseti táppénz, az ápolási díj, az összes nyugdíjtípus, a munkanélküli-segély, az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyes, a gyermek születésekor járó vagy az ikrek esetében fizetett támogatás, a szociális segély, a kártérítések, az állami ösztöndíjak, a 350 eurót nem meghaladó nyeremények, díjak, ajándékozásból és öröklésből származó bevétel.

Az adóbevallás lényegében arról szól, hogy összeírjuk az összes tavalyi jövedelmet, kiszámoljuk, hogy abból mennyi adót kellett volna fizetni, és azt összehasonlítjuk a bevételekből ténylegesen levont adóelőlegekkel. Ideális esetben a két szám megegyezik. Jó esetben kiderül, hogy tavaly túl sok adóelőleget fizettünk, és a különbözetet most visszakérhetjük. Rosszabb esetben adóhátralék jön ki, amit március végéig rendezni kell. Ezenkívül élhetünk bizonyos adókedvezményekkel.

Az adóalap a jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott tételekkel csökkenthető: az adózóra és a házastársra vonatkozó adómentes résszel (az előbbi 4511,43 euró, az utóbbi legfeljebb 4124,74 euró), a gyermekekre vonatkozó adóbónusszal (egy gyerek után 6 éves korig 46,44 euró, 6–15 éves korúak esetében 39,47 euró, 15 éves kortól 23,22 euró), az alkalmazotti prémiummal (összege a jövedelem nagyságától függ), a nyugdíjbiztosítási rendszer 3. pillérébe átutalt önkéntes befizetésekkel (maximum 180 euró). Az adóból leírható tételek körébe tartozik a jelzáloghiteles adóbónusz is. A 35 évnél fiatalabbak, akik lakásszerzés céljából jelzáloghitelt vettek fel, így közvetlenül az adójukat csökkenthetik a befizetett kamatok 50%-ának megfelelő mértékben, maximum 400 euróval.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »