Kinek hoz hasznot a háború?

Kinek hoz hasznot a háború?

Az Egyesült Államok, az EU és Nagy-Britannia vezetői szombaton történelmi megegyezésre jutottak. Azonkívül, hogy döntést hoztak a legfontosabb orosz bankok lekapcsolásáról a SWIFT nemzetközi bankhálózatról, a szövetségesek döntöttek a 643 milliárd dollár vagyon fölött rendelkező orosz központi bank aktíváinak befagyasztásáról is.

A szóban forgó összeg körülbelül 425 milliárd dollárnak felel meg, ami az orosz központi bank tartalékainak nagyjából kétharmadát jelenti, amit az dollárban, euróban és a szövetségesek fizetőeszközeiben tartalékol. Az ezt meghaladó jüan- és aranytartalékok fölött Oroszország továbbra is rendelkezik.

Lukáš Kovanda, a Trinity Bank vezető közgazdásza a szövetségesek döntésének várható hatásáról a következőket mondta:

A hétfői piacnyitás után a rubel szabadesésbe kezd, és az orosz központi banknak nehéz lesz azt megállítania.”

A közgazdász szerint a pénzintézetnek nem marad más hátra, mint az arany- és jüantartalékainak eladása.

Hírdetés

Az Egyesült Államok és az EU az orosz központi bank tartalékainak befagyasztásával a lakosok tízmillióit fosztják meg megtakarításaiktól”

– fűzte még hozzá az elemző, aki szerint a Nyugat ezzel megnyomta a pénzügyi nukleáris indítógombot.

Az amerikai közgazdászok nagymértékű inflációgerjesztő hatást is várnak a döntéstől, ami az egész orosz népre kihat. Nem biztos, hogy az orosz emberek hosszú sorban állás után is ki tudják majd venni és át tudják váltani a pénzüket jüanra, és így egy hétvége alatt elvesztik a megtakarításaikat, ami nagy elégedetlenséget válthat ki az orosz lakosság körében.

Nem tudni még, hogy mit lép majd erre Oroszország, de a legfontosabb bankjainak szombati lekapcsolása a SWIFT pénzügyi információs rendszerről, amelyen keresztül naponta milliárdok jutnak el több mint tizenegyezer bank- és pénzintézetbe, mindenképp megnehezíti a lekapcsolt orosz bankok lehetőségeit világszerte.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »