Kínát provokálja az USA

Egy irányított rakétákkal felszerelt rombolót vezényelt az Egyesült Államok haditengerészete a Spratly-szigetekhez tartozó kínai mesterségesen feltöltött zátonyok közelébe – közölte egy amerikai védelmi tisztségviselő amerikai idő szerint hétfőn.

 
Az USS Lassen átlépte a mesterséges szigetektől számított 12 tengeri mérföldes határt, amelyen belül Kína saját felségvizeinek tekinti a zátonyokat körülvevő területet. A hadihajó korábbi közlések szerint több órán át fog járőrözni a kínaiak által maguknak követelt tengeri területeken. 

Hírdetés

A neve elhallgatását kérő tisztviselő elmondta, a USS Lassen járőrözése a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán való kínai területi követeléseket megtámadni hivatott amerikai lépések sorozatának kezdetét jelölik.

A washingtoni kínai nagykövetség közölte, a szabad hajózás fogalmát nem kellene erőfitogtatásra felhasználni, és az Egyesült Államoknak tartózkodnia kellene attól, hogy bármi provokatívat mondjon vagy tegyen, és felelősségteljesen kellene eljárnia a térség békéjének és stabilitásának megőrzése érdekében. 
 
Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője közölte, a Dél-kínai-tengeren zajló műveletekről feltett kérdések megválaszolásában a Pentagon az illetékes szerv, ugyanakkor azt elmondta, az Egyesült Államok jelezte Kínának a vitatott hovatartozású tengeri területeken való szabad kereskedelem fontosságát, hiszen az „kritikus a világgazdaság számára”. 
 
Washington bírálja Pekinget, amiért az zátonyokat és szigeteket tölt fel a Dél-kínai-tengeren, illetve kikötőket, leszállópályákat és egyéb, katonai célokra is felhasználható infrastruktúrát épít a mesterségesen létrehozott szárazföldre. Az Egyesült Államok nem fogadja el Kína szuverenitását e területek felett, és jelezte, hogy haditengerészetének hajói nem fognak tartózkodni attól, hogy szükség esetén használják a Kína által saját fennhatósága alá esőnek tartott vizeket. A kínai kormány közölte, nem fogja engedni, hogy felségvizeit a hajózás szabadságára hivatkozva megsértsék. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »