Kínai üzletembereket szállított a kerekét vesztett busz

Lapunknak sikerült megtudnia egyebek mellett, hogy a nemrég díjat nyert Modulo buszcsaládot fokozott nemzetközi érdeklődés övezi, melynek része volt a tegnapi megtekintés.

Csütörtökön írtunk róla az Index nyomán, hogy próbakörre vitték az új Modulo buszt Budán, azonban baleset történt, a busz elhagyta bal hátsó kerekét. Az elszabadult gumiabroncs és alkatrészek egy gyalogost is eltaláltak, aki lábszártörést és medencecsont-sérülést szenvedett. Az oldal tudni vélte, hogy a próbakörön egy kínai delegáció utazott az elektromos buszon.

Az MNO-nak sikerült megtudnia, hogy a párizsi díjeső után, ahol a Modulo buszcsalád nyert városi tömegközlekedés kategóriában az önhordó, moduláris felépítésű, teljes kompozit váza miatt, többen is érdeklődtek a jármű iránt. Helmich József, az evopro Kft. marketingvezetője megkeresésünkre elmondta: valóban érdeklődök tekintették meg a buszt. „Azért jártak itt a kiállítás után, hogy a lehetséges együttműködésről tárgyaljunk” – majd hozzátette: ez volt az érdeklődés utáni elsőkörös látogatás.

Azt viszont fontos tudni, hogy a Párizsban megkapott díjat a fejlesztésért felelős evopro és a gyártásért felelős orosz NCC (Nanotechnology Center of Composites) kapta, míg a szerdán balesetet szenvedő járművet a Mabi-Bus gyártotta Hemlich József állítása szerint.

Belső vizsgálat indult

Illyés Péter, a gyártó cég ügyvezető igazgatója az MNO-hoz csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a baleset okának feltárására a rendőrségi vizsgálat mellett a Mabi-Bus belső vizsgálatot indított. Ahogy a BKV Zrt. is közölte lapunkkal korábban, úgy Illyés is elmondta: az érintett prototípus nem került kereskedelmi forgalomba, csupán bemutató céllal közlekedett, és nem tartozik a BKV számára gyártott flottába.

Hírdetés

Tájékoztatása szerint a cég egyik elektromos hajtású Modulo C 68e prototípusának bemutatóútján menet közben leesett a tengelyről a bal hátsó kerék, eddig tisztázatlan okokból. A rendőrség mind a hat rögzítő csavart megtalálta a helyszínen.

Kiemelte: a típusengedéllyel rendelkező, minden szükséges vizsgálatnak megfelelő Modulo buszok alkatrészeinek, így a balesetben érintett részegységeknek a beszállítói nagy múlttal és referenciával rendelkező magyar és nemzetközi vállalatok. A számos magyar és nemzetközi díjat elnyert Modulo C 68e típusú buszok már több ezer kilométert tettek meg sikeresen.

Kínai nyitás és beváltott kormánystratégia?

Nem tudni, hol tartanak a tárgyalások pontosan a kínai partnerrel vagy partnerekkel, ugyanakkor az sem titok, hogy a Modulók után régóta érdeklődnek. A Heti Válaszban még 2014 márciusában jelent meg egy interjú Mészáros Csabával, az evopro Kft. alapító vezérigazgatójával, aki elkísérte Orbán Viktort Kínába. Akkor Mészáros arról beszélt: „az elektromos buszunk kínai változatának fejlesztésére és gyártására kötöttünk szerződést”. Azt ugyanakkor keserűen jegyezte meg, hogy a kormány hiába készített stratégiát a korszerű, környezetbarát termékek értékesítésének itthoni elősegítésére, „de mintha óvakodnának az alkalmazásától. Így születhet például olyan minisztériumi háttéranyag, hogy egy villanybusz kétszer annyiba kerül, mint egy dízel.” Példaként itt azt említette, hogy ténylegesen majdnem féláron tudnak adni egy Modulót, mint amennyibe egy dízel Volvo kerül.

Ugyanazon év november végén már pozitívabb hangvételű interjút adott a Világgazdaságnak, melyben az előrelépésekről is beszélt. Mint mondta, a fejlesztéshez megkapták támogatást, ám „nem pénz kell, hanem piaci lehetőség, nyitott, racionális gazdasági gondolkodás.”

Úgy tűnik, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak csak idő kellett ehhez, és tavaly nem a Volvók, hanem a Modulók mellett döntöttek. Mint az MTI írja, decemberben húsz magyar gyártású, elektromos meghajtású midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőállomások beszerzéséről írtak alá támogatási szerződést a BKV Zrt.-vel. A Modulo buszokat a tervek szerint május 15-ig helyezik forgalomba a budapesti utakon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »