Kínai-orosz rendszer Magyarországon: az orbánizmus kifutása

Az utóbbi években politikai jelentőségre tett szert Magyarországon a kaotikus piac bulvár elmélete, amely szerint a piac ab ovo nem képes ellátni az optimális erőforrásszabályozás feladatát, ezért ezt nagy részben az államnak kell átvenni. Mivel a magyarok nagy része történeti okok miatt idegenkedik az intézményes verseny bármilyen kényszerétől, ezt az állami szabályozást örömmel fogadta még azon a kettős áron is, hogy az állam központjává vált az intézményes korrupciónak, illetve kiszámítható szabályozó helyett saját érdekekkel rendelkező szabályozó, újraelosztó, és tulajdonosi központtá is vált — tovább rontva a piac hatékonyságon: azaz növelte és növeli a szegénységet és az igazságtalanságot is.

Hírdetés

Az államkapitalizmus kialakulása mellett megfigyelhető ezzel összefüggésben a demokrácia intézményes korlátozása. Minden ellenkező híreszteléssel szemben nem a négyévenkénti választás lehetősége definiálja a demokráciát. Ahhoz kell az ilyen választást megelőző információ- és véleményképzés szabadsága is, amelyhez szabad és erőszakmentes nyilvánosságra, az információ kiegyensúlyozott, olcsó, és heterogén elérhetőségére (magyarán a média pártosságának vagy ideológiai irányultságának jelentős korlátozására), állampolgári nevelésre, decentralizált döntéshozatalra és részvételi impulzusokra van szükség az intézményi rendszerben. Magyarországon nincs demokrácia. A korlátozott vagy irányított demokrácia annál inkább bezárul, minél közelebb kerülhet valaki a hatalmi erőközpontokhoz: észrevétlen probléma az egyszeri, kritikátlan állampolgár számára, nagyobb probléma egy politikailag érzékeny polgárnak, még nagyobb egy civil kezdeményezés vezetőinek, lényegesen nagyobb egy kezdő párt számára, és csaknem áthidalhatatlan nehézségeket támaszt a hatalomnak a sáncokon belül lévő kritikusainak (disszidenseinek) esetében.

Az egyre inkább félreérthetetlenül az ázsiai politikai rendszerek jegyeit hordozó magyar politikai rendszerben az állampolgárok túlnyomó része a dezinformáció, a (potenciális) fenyegetettség, és az egoizmus állapotában él, teljesen depolitizálódik. Az Orbán-rendszer kifutása egyelőre nem ismert. A világpolitikai fejleményektől függően is lehet még sokkal agresszívabb, részévé válhatnak a célzott vagy csak az általános politikai félelmet gerjesztő politikai gyilkosságoktól kezdve a koncepciós pereken át az emberi jogok további korlátozásáig sok minden — kb. ugyanolyan eséllyel, mint nem. Egy biztos: Orbán bármilyen módon meg akarja tartani a hatalmát, amire jó okai vannak. Ezt mindenki vésse az eszébe.


Forrás:hafr.blog.hu
Tovább a cikkre »