Kínai kormányközeli médiacsatornák is figyelik Orbán szankcióellenes politikáját

Kínai kormányközeli médiacsatornák is figyelik Orbán szankcióellenes politikáját

Kiemelt figyelmet fordít a kínai állami média Orbán Viktor miniszterelnök szankciós politikájára, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormány nem fogja támogatni az Oroszország elleni hatodik, energiaimportot is érintő szankciós csomagját.

A kínai állami finanszírozást élvező SMG (Shanghai Media Group) News nevű kiadó által működtetett Shanghai Eye nevű lap Youtube-csatornáján jelent meg egy magyarázó, videós összefoglaló a magyar miniszterelnök május 16-i parlamenti beszédéről, mely során Orbán Viktor úgy fogalmazott, a kormány csak addig támogatja az oroszok elleni uniós szankciókat, míg azok nem lépik át a vörös vonalat és nem veszélyeztetik az ország energiabiztonságát.

A videóban több részletet is bemutattak az Orbán-beszédből, kiemelve azon gondolatokat, hogy Európának igazából nincs eszköze a szomszédjában zajló háború kezelésére, és az Európai vezetők valószínűleg tévesen gondolják azt, hogy a szankciók térdre kényszeríthetik az oroszokat, mert az ő tapasztalatai inkább azt mutatják, ez a gyakorlatban inkább fordítva szokott elsülni.

Hírdetés

A videóban bemutatták azokat az uniós nyilatkozatokat, melyek szerint egyelőre az EU sem látja a tárgyalások végét, ellenben további 500 millió eurót szán Ukrajna felfegyverzésére. Itt visszatértek Orbánra, idézve őt, miszerint „aki fegyvert szállít, az féllábbal már benne is van a háborúban”.

Megjegyezték azt is, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azzal a céllal látogatott Budapestre, hogy meggyőzze Orbánt a szankcióellenes politikája lazításáról, de nem járt sikerrel.

Orbán Viktor egyébként maga is éreztette Kína fontos szerepét, amikor az Országgyűlésben arról beszélt, hogy a gazdaság stabilitását a Budapest-Belgrád vasútvonal, a balkáni országokon átívelő déli gázvezeték, Paks 2, valamint távol-keleti technikai fejlettség garantálhatja a jövőben.

A videó alatti kommentek alapján úgy tűnik, a Shanghai Eye inkább olyan fogyasztói közeget céloz, melynek tagjai alapvetően elítélik az oroszokkal szembeni szankciós politikát: ennek megfelelően a hozzászólók nem csak Orbán Viktor támogatását fejtették ki egyöntetűen, hanem a háborúval kapcsolatos más videók alatt is következetesen oroszbarát megnyilvánulásokat tettek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »