Kínába szánták, nálunk landolt a silány tej

Kínába szánták, nálunk landolt a silány tej

„Gyanús, kínai felirattal ellátott tej forgalmazása miatt tett bejelentést a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és az adózás megkerülésének gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV)” – mondta el lapunknak Istvánfalvi Miklós, a terméktanács társelnöke. A németországi eredetű terméket Kínába szánták, de ez az üzlet valamiért meghiúsult. Így került hozzánk a vélhetően silány minőségű, Sunsides Milk névre keresztelt ital tavaly év végén. „Azt nem tudjuk, mekkora mennyiség érkezett a termékből, és hogy hová került, de Debrecen térségében biztosan árultak ilyet, feltűnően olcsón” – közölte Istvánfalvi Miklós.

A hazai feldolgozású, 0,1 százalékos UHT-tej literjének nagykereskedelmi ára jelenleg 115–125 forint között mozog, a kiskereskedelmi ár pedig 175 forinttól indul. A Sunsides tejet 139 forintért vehették meg az emberek. „Sejthetően valami disznóság bújhat meg a háttérben, vagy az adóval trükköztek, vagy élelmiszer-biztonsági szabálytalanságok történtek. Mindenesetre mindent el fogunk követni, hogy ilyen termék ne kerülhessen a jövőben ide” – szögezte le a terméktanács vezetője.

Hírdetés

A furcsa történet szinte pontosan egy éve kezdődött. A Sunsides Milk UHT-tejet 2017 februárjában gyártották Németországban kínai megrendelésre. Az nem tudjuk, miért nem sikerült a németeknek leszállítaniuk a terméket, és azt is csak feltételezni tudjuk, miért éppen nálunk kötött ki az áru. A feleslegessé vált készleteket Németországban, Ausztriában vagy Franciaországban vélhetően lehetetlen lett volna eladni kínai felirattal. Ám a fejlődő keleti EU-piacok szegény vevőinek még jó lesz az – gondolhatták a németek, és találtak is egy olyan magyar nagykereskedelmi céget, amelyik átvette a megmaradt készletet. Az importőr a Foltin-Globe Kft. volt. Lapunk megpróbálta megszólítani a társaságot az ügyben, de nem válaszoltak megkeresésünkre. A vállalat neve amúgy sok hazai tejtermelőnek ismerős lehet: 2014 nyarán ennek a cégnek a nagytarcsai telephelye előtt tüntettek a vállalkozás által forgalmazott „tejimitátumok” és a dömpingáron beszállított UHT-tej ellen.

A Sunsides Milk nem csak a rendkívül alacsony ára miatt lehet gyanús. Idehaza általában hat hónapos a tartós tej szavatossági ideje, a Kínába szánt termék viszont kétszer ennyi ideig, azaz egy évig is eláll. Ami persze elképzelhető, mégis felveti a kérdést, vajon miféle tej lehet az, amely ennyi időn keresztül megőrzi a minőségét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »