Kína újabb katonai manővereket kezdett Tajvan körül

Kína újabb katonai manővereket kezdett Tajvan körül

Kína újabb hadgyakorlatot indított Tajvan körül, amit figyelmeztetésnek nevezett a sziget „szeparatista cselekményei” miatt. A Reuters értesülései szerint a kínai hadsereg bejelentette, hogy hajói és repülőgépei észak, dél, kelet és a Tajvani-szoros felől közelítik meg Tajvant.

A tajvani kormány a lépést a térség stabilitását veszélyeztető újabb provokációnak nevezte. A védelmi minisztérium közölte, hogy nem eszkalálja tovább a konfliktust, viszont riasztást adott ki. Lai Ching-te tajvani elnök magas szintű biztonsági találkozót hívott össze a mai napra. Az Egyesült Államok aggodalmának adott hangot, és önmérsékletre sürgette Kínát.

Peking gyakran végez katonai manővereket Tajvan körül, a mai a negyedik nagyobb hadművelet  az elmúlt két évben. Peking szerint a hadgyakorlat célja a kínai csapatok közös képességeinek tesztelése. A hajóknak és repülőgépeknek a járőrök harckészültségére vagy a kulcsfontosságú kikötők és területek blokkolására kell összpontosítaniuk. Tüzérségi aktivitásról azonban nem számoltak be, és nem hirdettek repülési tilalmat sem – jelentette a Reuters.

„A hadgyakorlat figyelmeztetésül szolgál a tajvani erők szeparatista cselekményei ellen. Ezek legitim és szükséges műveletek az állami szuverenitás és a nemzeti egység megmentése érdekében”

Hírdetés

– közölte a kínai parancsnokság angol és kínai nyelven. Egyúttal közzézette azon Tajvan körüli kilenc terület térképét is, ahol a gyakorlatok zajlanak. Azt nem közölte, hogy mennyi ideig tartanak.

A Reuters szerint Kína lépése megtorlás Lai Ching-teo tajvani elnök múlt heti beszédéért, amelyben többek között azt mondta, hogy Pekingnek nincs joga „Tajvant képviselni”. Ezt az október 10-i nemzeti ünnep alkalmából mondta, amely a Mandzsu Csing-dinasztia uralmát lezáró, a Kínai Köztársaság kikiáltásához vezető 1911-es forradalomra emlékezik, amelynek Tajvan utódjának tekinti magát; Tajvant hivatalosan Kínai Köztársaságnak hívják.

De Lai csütörtöki beszédében párbeszédre szólított fel Kínával, sürgette Pekinget, hogy vesse be befolyását a közel-keleti és ukrajnai konfliktusok megszüntetése érdekében. A kínai állami média bírálta Lai beszédét.

Kína Tajvant saját tartománya egyikének tekinti, és katonai beavatkozással fenyeget, ha kikiáltja függetlenségét. Bár Tajvan ezt hivatalosan nem tette meg, 1949 óra de facto független. Saját kormánya és demokratikus berendezkedése van, miközben Kínában folytatódik az egypártrendszer.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »