Kína szerint Amerika provokálta ki az ukrajnai háborút

Kína szerint Amerika provokálta ki az ukrajnai háborút

Kína moszkvai nagykövete egy TASS orosz hírügynökségnek adott interjúban azzal vádolta meg az USA-t, hogy sarokba szorította Oroszországot a NATO kiterjesztésével és Ukrajnát EU felé terelő erők támogatásával.

“Az ukrán válság kezdeményezője és felbujtója Washington, aki átfogó szankciókat vezet be Oroszország ellen és közben fegyvereket és katonai ellátmányt szállít Ukrajnának. (…) Végső céljuk az, hogy kimerítsék és szétzúzzák Oroszország egy elhúzódó háborúval és a szankciókkal”

fogalmazott Csang Hanhui moszkvai kínai nagykövet.

Az interjúban a nagykövet kifejtette, hogy az kínai-orosz kapcsolatok a “legmagasabb szintű kölcsönös bizalom, a legmagasabb fokú interakció és a legnagyobb stratégiai fontosság jellemez”.

Hírdetés

Csang nehezményezte, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök a múlt héten hivatalos látogatást tett Tajvanon, amely Peking álláspontja Kína része és belügye. A nagykövet szerint

az USA ugyanazt a taktikát próbálja alkalmazni Tajvanon, mint Ukrajnában, hogy “újreélessze a hidegháborús mentalitást, fékezzék Kínát és Oroszországot és nagyhatalmi rivalizálását és konfrontációt provokáljanak”.

idézte a diplomatát a Reuters hírügynökség.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »