Kína rosszallását fejezte ki egy készülő hadgyakorlat iránt

Kína rosszallását fejezte ki egy készülő hadgyakorlat iránt

Peking ellenzi a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat megtartását, és a Koreai-félsziget békéjének megteremtésére kéri az Egyesült Államokat és Észak-Koreát, arra biztatja őket, hogy kössenek kompromisszumot a feszültség enyhítésére – közölte sajtótájékoztatóján szerdán a kínai külügyi szóvivő.

Lu Kang kínai külügyi szóvivő arra reagált, hogy Phenjan a június 12-re tervezett észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött a Dél-Koreában zajló kéthetes hadgyakorlat miatt, illetve arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli tőle, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

– Lu Kang szóvivő. Peking álláspontja szerint mindkét országnak tartania kell magát a „kölcsönös befagyasztás” tervéhez, vagyis ahhoz, Észak-Korea véget vet a rakéta- és atomkísérleteinek, Dél-Korea és az Egyesült Államok pedig lemond a közös hadgyakorlatról.

Lu Kang szerint Peking azt várja a felektől, hogy teremtsenek ideális feltételeket a tervbe vett csúcstalálkozóhoz, és kerüljék azokat a lépéseket, melyek tovább fokoznák a feszültséget.

Kína reméli, hogy a két Korea tartja magát a panmindzsoni nyilatkozat szellemiségéhez, és tiszteletben tartja egymás jogosan felmerülő aggályait a bizalmon alapuló kétoldalú kapcsolatok elmélyítésének érdekében – tette hozzá a szóvivő.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »