Kína pokollá teheti az amerikaiak életét

Kína pokollá teheti az amerikaiak életét

Kínának több aduja van az Egyesült Államokkal szemben, de a gazdasága várhatóan így is megsínyli a kereskedelmi háborút.

Az amerikai határidős jegyzések az ázsiai tőzsdeindexekkel együtt estek hétfőn az Egyesült Államok és Kína között élesedő kereskedelmi vita miatt, a jelentős tengerentúli üzletekkel rendelkező Boeing és a Caterpillar árfolyama 1 százalékkal gyengült piacnyitás előtt.

– írta kommentárjában az Új Kína hírügynökség.

Szakértők szerint Peking kezében van szinte az összes adu. Amellett, hogy vámokat vet ki az Egyesült Államokból érkező importra, keményen büntetheti az amerikai vállalatok több mint 200 milliárd dollárnyi kínai befektetéseit is. Dél-Korea, a Fülöp-szigetek és Japán már megtapasztalta, milyen károkat okoznak a kínai gyáraikban történő fokozott biztonsági ellenőrzések, az importengedélyek halogatása, a turistacsoportok letiltása vagy a fogyasztói bojkott – hozott fel néhány példát a Bloomberg.

Peking megtorpedózhatja a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését is, a részvétele nélkül ugyanis gyakorlatilag hatástalanok a Phenjan-ellenes nemzetközi szankciók. A legrosszabb forgatókönyvek szerint hosszabb távon felmerülhet a kínai kézben lévő amerikai államkötvények egy részének az eladása vagy a jüan leértékelése is, ami alapjaiban rengetné meg a globális piacokat.

Hírdetés

Pekinget az tarthatja vissza, hogy a kereskedelmi háború eszkalálódása akár 1,6 millió munkahely megszűnését okozhatja, és 20-40 bázisponttal lelassíthatja a GDP növekedését a Citigroup Kínával foglalkozó vezető közgazdásza, Liu Li-kang szerint.

A kereskedelmi háború az Egyesült Államokban is súlyos áldozatokkal járhat, amelyek közül az egyik a Kentuckyban készített bourbon.

Az Európai Unió, Kanada, Mexikó és Kína is az elsők között vetett ki büntetővámokat a bourbonre az acél- és alumíniumimport-tarifák megemelésére adott válaszképpen, méghozzá elsősorban politikai okokból: Kentucky a szenátusi többség vezetőjének, a republikánus Mitch McConnellnek az állama.

Innen látják el a világ bourbonfogyasztóinak 95 százalékát, az iparág 17 500 embert foglalkoztat, évi 8,5 milliárd dolláros üzletet és 166 millió dolláros adóbevételt hoz az államnak. Kína tavaly 12,8 millió dollár értékben importált amerikai égetett szeszt, ebből majdnem kilencmillió dollárt tett ki a whiskey.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »