Kína párbeszédre szólította fel az ukrajnai háborúban szemben álló feleket

Kína párbeszédre szólította fel az ukrajnai háborúban szemben álló feleket

Kína párbeszédre szólítja fel az ukrajnai háborúban szemben álló feleket, és arra kéri őket: találják meg a módját minden érintett biztonsági aggodalmainak eloszlatására – mondta el Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

Peking egyúttal támogatásáról biztosította a konfliktus békés megoldására tett erőfeszítéseket.

Kína álláspontja Ukrajnával kapcsolatban következetes és egyértelmű – szögezte le a tisztségviselő.

Hírdetés

Hozzátette: Peking tiszteletben tartja minden ország területi integritását, Ukrajnát is beleértve. Vang Oroszországra utalva megjegyezte: fontos az is, hogy figyeljünk az országok jogos aggodalmaira.

A szóvivő ismételten kifogásolta a Moszkva elleni szankciókat, amelyek szerinte „nélkülözik a nemzetközi jogi alapot”, és „nem jelentenek megoldást a problémákra”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten találkozott Hszi Csin-ping kínai vezetővel a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján, ahol a két ország megerősítette partnerségét. Putyin elismerően nyilatkozott arról, hogy Peking kiegyensúlyozott álláspontot képvisel Ukrajna ügyében, Hszi pedig elmondta, hogy Kína kész együttműködni Oroszországgal a két ország alapvető érdekeinek mentén.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »