Kína nekiment az Egyesült Államoknak Észak-Korea miatt

A kínai külügyminisztérium felszólította az Egyesült Államokat, hogy állítsa le a kínai jogi és magánszemélyek elleni egyoldalú szankciókat, miután Washington közlése szerint az eddigi legnagyobb büntetőintézkedés-csomagot jelentette be, hogy nyomást gyakoroljon Észak-Koreára.

Kína azt követelte, hogy az amerikai fél haladéktalanul állítsa le az „elhibázott intézkedéseket”, amelyek sértik a két ország együttműködését – áll a pekingi külügyminisztérium szombati közleményében.

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken újabb szankciókat jelentett be Észak-Korea ellen. Az új szankciók – az előzetesen nyilvánosságra került információknak megfelelően – hajózási társaságokat és kereskedelmi vállalatokat érintenek, amelyeknek eddig sikerült kijátszaniuk a már érvényben lévő szankciókat. Egy embert, 27 vállalatot és 28 tengeri teherhajót sújtanak a büntető intézkedések. A minisztérium közleménye szerint

Hírdetés

az újonnan foganatosított szankciók „azokat a törvénytelen lehetőségeket veszik célba, amelyeket Észak-Korea a szankciók kijátszására vett igénybe”.

Olyan hajókról és vállalatokról van szó, amelyeket Washington információi szerint Észak-Koreában, Kínában, Szingapúrban, Tajvanon, Hongkongban, a Marshall-szigeteken, Tanzániában, Panamában, vagy a kelet-afrikai Comore-szigeteken jegyeztek be. Az amerikai kormányzat célja az, hogy elvágják Phenjan fűtőanyag-utánpótlásait és bevételeit, amelyekkel fedezte atomfegyver- és rakétaprogramját – utalt rá a közlemény.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »