Kína már felkészült az ellencsapásra

Kína már felkészült az ellencsapásra

A piacok előre beárazták a kínai árukra kivetett újabb amerikai vámot, a cégeknek viszont kezd elegük lenni a politikusok erőfitogtatásából. A kínai–amerikai háború nyertese az Európai Unió lehet.

A befektetők gyakorlatilag tudomást sem vettek arról, hogy Donald Trump amerikai elnök újabb 200 milliárd dollár értékű kínai importárura vet ki 10 százalékos vámot.

A piacok nyugalma részben azzal magyarázható, hogy előre beárazták a jövő hétfőn életbe lépő újabb vámokat. Trump bejelentése „többé-kevésbé megegyezik azzal, amit korábban ígért” – írták a Citi elemzői, akik szerint az újabb tarifák 33 bázisponttal vágják majd meg a kínai gazdasági növekedést. A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet nagyjából hasonlóra, a kínai GDP 0,3-0,5 százalékos visszaesésére számít az év végére, amikor a 10 százalékos vámok 25 százalékosra emelkednek.

A hatás azért lesz viszonylag mérsékelt Gabriel Felbermayr, az intézet igazgatója szerint, mert Kína az utóbbi időben csökkentette exportfüggőségét, ami most kifizetődőnek bizonyul.

Hírdetés

A Citi elemzői úgy vélik, hogy a kereskedelmi háború éleződni fog, mielőtt javulna a helyzet. Ezt támasztja alá a kölcsönös fenyegetőzés is. Az amerikai elnök figyelmeztetett, hogy ha Kína megtorló intézkedésekkel válaszol, akkor Washington azonnal továbblép a harmadik szakaszba, s további 267 milliárd dollár értékű termékekre vet ki vámot. A pekingi kereskedelmi minisztérium pedig közölte, hogy nincs más választása, mint megtorló csapással válaszolni a vámokra.

Kína már augusztusban nyilvánosságra hozta annak a 60 milliárd dollár értékű árunak a listáját, amelyre szintén szeptember 24-től 5-10 százalékos vámot vetnek ki

– többek között a cseppfolyósított gázról és meghatározott típusú repülőgépekről van szó. Részleteket ugyan nem közöltek, de Peking már augusztusban nyilvánosságra hozta annak a 60 milliárd dollár értékű árunak a listáját, amely vámra számíthat – többek közt a cseppfolyósított gázról és a repülőgépekről van szó.

Emellett egy hét végi pekingi fórumon Lu Csi-vej volt pénzügyminiszter, a társadalombiztosítási alap elnöke fölvetette: a tarifaemelés mellett korlátozhatják bizonyos árucikkek, alapanyagok – például az elektronikai termékek előállításához nélkülözhetetlen ritkafémek –, valamint az amerikai feldolgozóipar számára alapvető alkatrészek exportját. Az újabb vámokat a bőröndöktől az élelmiszerekig egy sor kínai termékre kivetik. Ám kivettek az eredeti listából 300 terméket, így a tarifák nem érintik többek közt a gyermeküléseket és a kínai gyártásra erősen támaszkodó Apple okosóráit és –telefonjait.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »