Kína lett Németország legnagyobb külkereskedelmi partnere

Kína váltotta fel tavaly az első helyen az Egyesült Államokat Németország külkereskedelmi partnereinek a rangsorában.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destais pénteken ismertetett kimutatása szerint Kína és Németország 170 milliárd euró külkereskedelmi forgalmat bonyolított egymással tavaly. Franciaország 167 milliárd eurós forgalommal megőrizte második helyét a ranglistán, az Egyesült Államok viszont 165 milliárd euró forgalommal a harmadik helyre esett vissza.

Hírdetés

Az Egyesült Államok 2015-ben gazdasági fellendülésének és az euró gyenge árfolyamának köszönhetően Franciaországot megelőzve 1961 óta első alkalommal került a legnagyobb német kereskedelmi partnerek listájának az élére. A “made in Germany” termékek legnagyobb vásárlója azonban változatlanul az Egyesült Államok volt tavaly 107 milliárd euró értékben. A német exportrangsorban Franciaország a második helyet foglalta el tavaly 101 milliárd eurós forgalommal, Nagy-Britannia pedig a harmadikat 86 milliárd euróval.

A legnagyobb külkereskedelmi többlet Nagy-Britanniával szemben alakult ki tavaly Németországban, 50 milliárd euró. Az Egyesült Államok felé 49 milliárd euró többlete volt Németországnak, vagyis a két ország adta a 252,9 milliárd eurós 2016-os német külkereskedelmi többlet negyven százalékát.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »