Kína kétfős űrhajót küldött az űrbe

Kína kétfős űrhajót küldött az űrbe

Kína sikeresen felbocsátott a világűrbe hétfőn egy űrhajót, fedélzetén két asztronautával, akik egy hónapot fognak tölteni a Föld körül keringő kínai űrállomáson.

A Sendcsou-11 űrhajót a Hosszú Menetelés-2F típusú hordozórakétával indították útnak az északnyugat-kínai Csiucsüen űrközpontból. A rakéta kilenc és fél perccel később sikeresen Föld körüli pályára állt. Kétfős személyzetet vitt az űrbe, egy ötven és egy 37 éves űrhajóst, akik számos kísérletet fognak végrehajtani az egy hónapja a Föld körül keringő Tienkung-2 űrállomáson. Két nap múlva dokkolnak az űrállomáshoz, amely egyelőre csak egy modulból áll, de szakértők fontos mérföldkőnek tartják az évtized végére tervezett, a Marshoz készülő küldetéshez. Az űrmodulban 14 tudományos berendezés van, köztük a világ legnagyobb nagy érzékenységű gammasugárzás-érzékelője, amelyet kínai és európai mérnökök közösen fejlesztettek ki.

 Csen Tung (b) és Csin Haj-peng kínai űrhajósok a búcsúztatásukon, mielőtt a Hosszú Menetelés-2F típusú hordozórakétával ellátott Sendcsou-11 űrhajó fedélzetén a Föld körül keringő Tienkung-2 űrállomásra indulnak az északnyugat-kínai Csiucsüan űrközpontból 2016. október 17-én Fotó: ChinaTopix / MTI/EPA  

Hírdetés

Az asztronauták különféle orvosi és biológiai kísérleteket fognak végrehajtani, illetve felkészítik az űreszközt a főmodul csatlakoztatására, amire két év múlva kerülne sor.

Kína hatodszor küldött fel asztronautákat az űrbe, de a mostani űrmisszió lesz az eddigi leghosszabb.

Kína első űrállomását, a Tienkung-1-est 2011 szeptemberében indították Föld körüli pályára, és az idei év elején vonták ki a szolgálatból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »