Kína is felszólította Törökországot

Kína felszólítja Törökországot, hogy állítsa le hadműveleteit Szíriában, és térjen vissza a problémák politikai úton történő megoldásának helyes útjára – jelentette ki Keng Suang kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Kína mindig is ellenezte a haderő alkalmazását a nemzetközi kapcsolatok terén, és azt tanácsolja az érintett feleknek, hogy tartsák magukat az ENSZ Alapokmányában foglalt iránymutatáshoz és alapelvekhez, valamint a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáihoz – fogalmazott a szóvivő, aki arra szólította fel a feleket, hogy a nemzetközi jog keretein belül kijelölt diplomáciai csatornákon keresztül keressenek megoldást a fennálló problémákra.

Keng úgy vélekedett: tiszteletben kell tartani, és meg kell óvni Szíria szuverenitását, függetlenségét és területi egységét.

Hírdetés

Mindazonáltal – folytatta, – Szíriában továbbra is súlyos problémát jelent a terrorizmus, ráadásul a katonai akciók arra késztethették a terroristákat, hogy elmeneküljenek az országból. Az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet pedig kihasználhatja ezt az alkalmat arra, hogy újult erővel térjen vissza – mutatott rá a szóvivő, majd arra szólította fel Ankarát, hogy vállaljon felelősséget, és a nemzetközi közösséggel együtt vegye fel a küzdelmet a terrorizmussal szemben.

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja.

Törökország október 9-én offenzívát indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellen, amely 480 kilométer hosszan ellenőrzi a határ szíriai oldalát. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt és egy biztonsági övezettel létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A hadművelet leállítására már az Európai Unió és az Egyesült Államok is felszólította Törökországot, Washington pedig hétfőn szankciókat vezetett be két török minisztérium és három tárcavezető ellen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »