Kína disznai felzabálják a világ szójáját – még a terménytőzsdék is beleremegnek

Kína disznai felzabálják a világ szójáját – még a terménytőzsdék is beleremegnek

Tavaly a sertéspestis szinte lenullázta Kína sertésállományát, a legújabb adatok szerint az állatlétszám idén már a normális szinthez közelít. A kínálati-keresleti sokkok a takarmánypiacon hatéves csúcsra emelték a szója értékét.  A legnagyobb termelők – Brazília és az USA viszont az időjárás szeszélyeivel küzdenek, és kevesebbet aratnak. A hüvelyes ára március óta 40 százalékkal drágult.

Mivel Kínában a sertésállomány újra visszatér a normális szintre, komoly takarmány felvásárlásba kezdtek. Nem csak a szükséges mennyiséget vásárolják, hanem tartalékolni is kezdtek.

Az idei év első 9 hónapjában 74,5 millió tonna hüvelyest importáltak, ami 15%-os emelkedést jelent a tavalyihoz képest.

Az eladói oldalon viszont gondok vannak. Brazíliának idén már nincs mit eladnia. Amit kivitelre szánt, azt már értékesítette, jelenleg várják a februári aratást. A brazil gazdák viszont a La Nina időjárási jelenség érkezésétől félnek, amely Dél-Amerikában általában lehűlést és szárazságot okoz, azaz alacsonyabb termésátlagokat.

Kína persze Amerika szójatermésére is vevő. Az USA szeptemberben 6,75 tonna hüvelyestexportált, ennek három negyede Kínában landolt. Viszont a termésbecslések pesszimisták az Államokban is, és azzal számolnak, hogy a 2020/2021-es időszak végére az állami szójatartalék csupán 5 millió tonnára csökken.

Hírdetés

Tavaly mintegy 117 ezer szója termett nálunk, amelynek termelői egy jobb árban reménykedhetnek. Viszont az állattenyésztők számára a takarmányköltségek megnövekednek. Várhatóan nőni fog a baromfitáp, valamivel csekélyebb mértékben a sertéstáp. A legkisebb mértékben a tejelő marhák tápjának ára emelkedik, mivel ebben van a legkevesebb szója.

Törvényszerű volna, hogy ez automatikusan a húsok kiskereskedelmi árának emelkedését hozza. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy nagyon erős verseny működik a húspiacokon, és a külföldről behozott áruk leszoríthatják az árakat. Figyelembe kell venni, hogy

várhatóan a németek és a dánok is el akarják helyezni a megtermelt sertéshúst, hiszen a sertéspestis miatt jelenleg nem szállíthatnak Kínába.

Az árra szintén hat, hogy a koronavírus elleni intézkedések miatt, mivel kisebb a kereslet az éttermekben a közétkeztetésben, a hús utáni kereslet is csökkent. Ezért gondolják néhányan, hogy a magasabb takarmányárak nem jelentik automatikusan a hús kiskereskedelmi árának az emelését.

Tehát a Fekete Péter újra a sertéstenyésztők kezében marad.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »