Kína betiltja Beethovent és Wagnert vallási okokra hivatkozva

Betiltják az ikonikus IX. szimfóniát (a mű zárótételének zenei anyaga tartalmazza az ún. Örömódát, melyből az Európai Unió himnuszát is megalkották), de vallási okokra hivatkozva betiltják Wagner Tannhäuserét is. Egy karmester tanár már felmondott – írja a vasarnap.hu.

A Messenger kínai megfelelőjén, a WeChaten elkapott beszélgetésből – mely feltételezhetően a kínai zeneművészeti konzervatórium karmester tanára, Wu Lingfen és mások közt zajlott – derült ki, hogy Kína betiltani készül a kulturális világörökség olyan kiemelkedő részeit, mint a Beethoven IX,, vagy a Tannhäuser – jelentette az International Christian Concern.

Lingfen szeptember 27-én közölte, hogy az őszi félévre új útmutatókat szabtak a tanárok számára, melyekben kikötik: kerülni kell a vallásos zenei matériát a tanítás során.

Ezzel gyakorlatilag Kína kikukázza az egyetemi szintű zeneművészeti képzésből a komolyzenei irodalom több mint felét.

Johann Sebastian Bach minden zeneműve végére oda írta a három betűt: SDG, azaz Soli Deo Gloria. Ezzel vélhetően meg is pecsételődött örökségének távol-keleti sorsa.

Hírdetés

Lingfen kifejezte, hogy számára az Örömóda nem vallásos, csak klasszikus zene, majd bejelentette, felhagy a tanítással.

A Radio Free Asia (RFA) megkereste a Németországban élő Wang Xilin kortárs kínai zeneszerzőt. Az új szabályozással kapcsolatban a művész kifejtette: „Beethoven IX. szimfóniája nem csupán vallásos zene, hanem világítótorony az emberiség civilizációja és ideái számára, az emberi eszmény csúcsa. 1942 óta a Kínai Kommunista Párt meghatározta az irányvonalat a művészet számára, amely így a pártot szolgálja” – közölte a zeneszerző, majd hozzátette, hogy a párt könyörtelenül kivégzett minden olyan nagy művészeti alkotást, amelyet nem tartott megfelelőnek. Mint fogalmazott,

„ma a könyörtelen kivégzés a nemzetközi művészetet érte”.

A zeneszerző szerint nevetséges és bolond dolog betiltani ezeket a műveket. „A CCP saját apokalipszise felé lépdel” – tette hozzá.

(Vasarnap.hu nyomán Szent Korona Rádió)


Forrás:szentkoronaradio.com
Tovább a cikkre »