Kína: az Egyesült Államok hagyja abba a zaklatást

Az Egyesült Államok ne szabjon gátat Kína fejlődésének, és hagyja abba „az egyoldalú zaklatás régi keletű gyakorlatát” – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter amerikai kollégájának, Antony Blinkennek csütörtöki telefonbeszélgetésük alkalmával.

Blinken egyebek közt a koronavírus-járvány kérdésében sürgetett nagyobb nyitottságot Peking részéről.

A kínai külügyminiszter bírálta Washingtonnak a feltartóztatásra koncentráló politikáját, amely szerinte „nem az értelmes versenyen, hanem az oktalan elnyomáson” és a konfliktusok kiélezésén alapul.

Ez már a múltban sem működött, és a jövőben sem fog”

– szögezte le.

Vang reményét fejezte ki, hogy az új évben megváltozik ez a légkör, és javulni kezdenek a kínai-amerikai kapcsolatok.

Blinken az év elején Kínába látogat.

Hírdetés

Vang emlékeztetett, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt hónapban a Balin tartott G20-csúcstalálkozón tárgyalt amerikai kollégájával, Joe Bidennel több olyan kérdésről – köztük Tajvanról -, amely kulcsfontosságú Kína számára.

A novemberi találkozón Biden figyelmeztetett: Kína egyre agresszívabb lépései veszélybe sodorják a Tajvani-szoros és a térség békéjét és stabilitását. Hszi viszont azt mondta: Tajvan ügye a legérzékenyebb az amerikai-kínai kapcsolatokban, és e kérdésben „nem sérthetők meg Kína érdekei”.

Blinkennel folytatott telefonbeszélgetésében Vang hangsúlyozta, hogy a feleknek konkrét lépésekké és gyakorlati politikai irányelvekké kellene átalakítaniuk a két elnök bali megállapodásait. A kínai külügyminiszter úgy véli, tárgyalni kell az amerikai-kínai viszony alapelveiről, többszintű párbeszédre van szükség, és bizonyos ügyeket közös munkacsoportok segítségével kell megoldani.

Blinken eközben azt emelte ki, hogy Kínának transzparensebbnek kellene lennie a koronavírus-járvány kérdésében. Az ázsiai országban meredeken emelkednek az esetszámok azóta, hogy a kormány a hónap elején jelentősen enyhített az óvintézkedéseken.

A nemzetközi közösségben eközben egyre nő az aggodalom, hogy Kína esetleg eltitkolja a járvány súlyosságát. A helyi hatóságok szerint csak néhány ezerrel emelkedik a fertőzöttek száma naponta, miközben külföldi szakértők becslései alapján valójában egymillió körül lehet ez az adat. A szakértőket az új vírusvariánsok felbukkanásának lehetősége is nyugtalanítja.

Az amerikai külügyminiszter egy sajtótájékoztatón azt mondta: reméli, hogy Kínának sikerült megfékeznie a járványt. Egyúttal felajánlotta ehhez az Egyesült Államok segítségét.

Blinken emellett hangot adott az ukrajnai háborúval, valamint Moszkva és Peking egyre szorosabbá váló viszonyával kapcsolatos aggodalmainak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »