Kína a tajvani választások után: Az egyesítés továbbra is több, mint aktuális

Kína a tajvani választások után: Az egyesítés továbbra is több, mint aktuális

Nyitókép: SITA

A kínai kormány a tegnapi tajvani választást annak demonstrációjaként jellemezte, hogy a kormányzó pártnak nincs többsége, és megismételte, hogy Kína újraegyesítése Tajvannal elkerülhetetlen. Az Egyesült Államok korábbi irányvonalának megfelelően közölte, hogy nem támogatja Tajvan függetlenségét, ugyanakkor gratulált a győztesnek. Oroszország azt mondta, továbbra is elismeri az egy Kína politikáját.

Az Európai Unió gratulált minden választópolgárnak, aki részt vett a demokratikus választásokon, de nem nevezte meg a választások egyelőre nem hivatalos győztesét.

William Laj kormányfőjelölt és jelenlegi tajvani alelnök nyerte meg a tajvani elnökválasztást. A parlamenti választásokon azonban Demokrata Haladó Pártja (DPP) elvesztette korábbi többségét az egykamarás parlamentben.

Micskó András: Világviszonylatban is meghatározó, hogy ki nyeri szombaton a tajvani választásokat

A kínai kormány tajvani ügyekkel foglalkozó hivatala kijelentette, hogy a szigeten elért választási eredmény nem állíthatják meg a kínai újraegyesítés irányába mutató tendenciát. Tajvan 1949 óta de facto független, de Kína továbbra is a saját területének tekinti. A kínai kormányhivatal azt is közölte, hogy a Lai elnökválasztáson szerzett 40 százalékos mandátuma és pártja parlamenti választási eredménye azt mutatja, hogy nem képviselik a sziget lakosságának többségét.

Joe Biden amerikai elnök a tajvani választásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Washington nem támogatja Tajvan függetlenségét. Az Egyesült Államok a világ túlnyomó többségéhez hasonlóan nem ismeri el Tajvant független államként, de egyes országokhoz, köztük Csehországhoz hasonlóan nem hivatalos kapcsolatokat ápol vele. Az Egyesült Államok egyben Tajvan fő fegyverszállítója is.

Hírdetés

A választási eredményekre adott hivatalos válaszában az Egyesült Államok külügyminisztériuma gratulált a győzteseknek, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a térség békéjének és stabilitásának megőrzése, valamint a viták békés megoldása mellett.

„Gratulálunk a tajvani embereknek is, akik ismét bizonyították demokratikus rendszerük erejét és stabil választási folyamatukat”

– mondta Antony Blinken külügyminiszter. Hozzátette: az Egyesült Államok várakozással tekint az új elnökkel és az összes tajvani párt vezetőjével való együttműködés elé, hogy „hosszú távú nem hivatalos kapcsolatokat alakítson ki az Egyesült Államok egy Kína politikájával összhangban”.

Moszkva is az előző irányvonalának megfelelően reagált.

„Oroszország hozzáállása Tajvanhoz jól ismert, következetes és változatlan”

– mondta Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a választási eredményekről.

„Oroszország csak egy Kínát ismer el, és bármilyen formában ellenzi Tajvan függetlenségét”

– tette hozzá.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »