Kíméletlen ellenzéki reakciók a kormányfő idénynyitó beszédére

Kíméletlen ellenzéki reakciók a kormányfő idénynyitó beszédére

Orbán Viktor parlamenti őszi ülésszakot nyitó beszédére az ellenzéki képviselőcsoportok is reagáltak, de a kormányfő is visszakapta a szót.

Orbán Viktor parlamenti idénynyitójára a frakcióvezetők közül Gyurcsány Ferenc (Demokratikus Koalíció) reagált, először is unalmasnak minősítve a kormányfő reggeli cikkét, amelyben Orbán Viktor szerinte uniós Sárkányölő Szent Györgynek próbálja beállítania magát, de az írás egy termelési riportnál is kevésbé izgalmas.

Számon kérte a kormányfőn a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség „kivéreztetését”. Szerinte

ha az Isten látná, mit csinál a kormány, könnyezne.

Szót ejtett a Színház- és Filmművészeti Egyetem kormányzati „rombolásáról” is. „A művészet és a tudomány lényege, hogy folyamatosan újrafogalmazza a világot” – mondta. Nem lát olyan konzervatív pártot, amely szerint „szabad ilyet”. „Nem hiba és nem bűn, ez tragédia és dráma. Én itt 133 gyáva embert látok. Arra sem voltak képesek felkészülni, hogy szeptember 1-jétől legyen lázmérő az iskolában” – tette hozzá.

„Lopni tudnak, hazudni is, kormányozni azt nem” – zárta gondolatait.

Jakab Péter (Jobbik) szerint „piszok kemény idők előtt áll az ország”, mert „nekünk nem csak a vírussal, de Orbán Viktorral is meg kell küzdenünk”. Őt azért „nem zavarja”, ha a kormányfő tábornoknak képzeli magát, csak „ne lopja el a lőszert”.

Szerinte most már nem a mostani adófizetők pénzét költi a kormány, hanem „a gyermekeinkét” is, amikor devizahitelt vesz fel.

Kritizálta az Adrián nyaraló Szijjártó Pétert, a szőnyegvásárló „urizálást”, illetve azt is, hogy a kormányfő gyermeke 15 milliós éves tandíjért tanul, ami szerinte jelzi, hogy már Orbán Viktornak sem felel meg a magyar oktatás.

Azt tudakolta a kormányfőtől, hogy a pénzért vagy hatalomért lett-e politikus, csak mert már mindkettőt elérte.

Szerinte október 15-ig van ideje Orbán Viktornak, hogy valamit kezdjen a válsággal, akkor időközi országgyűlési választás lesz Borsod megyében.

Kövér László figyelmeztetésére úgy reagált,

„értettem, elvtárs”,

ezért megvonta tőle a szót a házelnök.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint „ez így kevés lesz”. Úgy látja, rémisztő jövőt szán „a gyermekeinknek” Orbán Viktor, ő maga személyesen 5 gyermekes apukaként nem fogja tűrni, hogy

„alattvalót neveljenek”

belőlük.

„Azt mondják, Magyarországnak működnie kell, de azt nem mondják, hogy működik-e. Csúcsot döntöttünk a gazdasági visszaesésben, elszabadult az infláció, több száz idős ember azon gondolkodik, hogy élelmiszert vagy gyógyszert vegyen. Milliók helyzete válik egyre nehezebbé” – sorolta.

Úgy érzi, a Fidesz „kifizette az oligarchákat”, miközben a munkahelyek megőrzésére nem szán megfelelő mennyiségű forrást, ugyanígy a bérekre.

„A családügyi államtitkárt most majd miniszternek fogják hívni, és magasabb lesz a bére, de a családtámogatás összege nem emelkedik” – jegyezte meg.

Azt tudakolta, miért nyeli le a kormány az államosított energiacégek profitját, amikor elvileg nonprofit cégként üzemelnek ezek a vállalatok.

Olyan országban szeretne élni, ahol nem kell félni a holnaptól és a szegénységtől.

Schmuck Erzsébet (LMP) szerint fontosak az ideológiai viták, de most nem ezeknek van itt az idejük.

„Ön egyáltalán nincs tisztában a mindennapi problémákkal, a megélhetés ára az egekbe nőtt. Olyan érzésünk van, mintha bezárkózott volna egy elefántcsonttoronyba, és a valóság csak egy valamilyen szűrőn keresztül jutna el önhöz” – hangoztatta.

Hírdetés

Sürgette, hogy a kormányfő beszéljen arról, hogy az említett egészségügyi számokon hogyan kíván úrrá lenni; szerinte szakképzett, megfizetett szakemberekre van szükség, de ebben a kormány más most lépéshátrányban van.

„A kormány semmit nem tanult a járvány első szakaszából. Ahelyett, hogy a kormány takarékoskodott volna, szórta a pénzt a holdudvarának és az autógyáraknak. Mészáros Lőrinc köszöni, jól van” – fogalmazott.

Szorgalmazta, hogy

a kormány terjesszen elő egy szociális programot, és csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját 27-ről 5 százalékra,

a nyugdíjasok pedig azonnal kapják meg a nekik járó pénzt.

Úgy látja, két kihívással kellene most megküzdeni, az egyik az ökológiai válság, a másik a megélhetési.

Szabó Tímea (Párbeszéd) újra Iványi Gábor egyházának ügyét tárta Orbán Viktor elé, az egyházat szerinte a kormányfő „el akarja tiporni”, csak azért, mert „2010-ben nem állt mellé”.

Szerinte a kormányfőnek szégyellnie kell magát, amikor egy olyan napon beszél az egészségügy felizmosításáról, amikor 8 ember meghalt a koronavírus-járványban.

Blöffnek nevezte a kormányfő által bejelentett intézkedési tervet, és anyaként úgy érzi, nem szabadna úgy feltüntetni a szülőket mint akik lázasan küldik gyereküket az iskolába.

Kritizálta a hatósági áras tesztelést, mert szerinte sok család a 19 500 forintot sem tudja kifizetni.

„A 17 szűrőpont pedig nem lesz elég semmire” – tette hozzá.

A KSH-t idézve azt mondta,

200 ezer embernek ma Magyarországon semmilyen jövedelme sincs már,

mert kiestek az álláskeresési támogatásból, de ez a szám hamarosan 500 ezerre fog szerinte emelkedni.

Követelte, hogy legyen ingyenes a tesztelés Magyarországon, és legyen 100 ezer forintos alapjövedelem mindazoknak, akiknek nincs ennyi bevételük egy hónapban.

Simicskó István (KDNP) megköszönte Orbán Viktor tájékoztatását. Szerinte a kormány a szükséges intézkedéseket meghozta, az egészségügyi dolgozóknak pedig köszönetét fejezte ki. Az ellenzéket amiatt kritizálta, hogy nem járult hozzá semmivel a védekezéshez, inkább nemzeti konzultációs íveket lopkodtak, tépkedtek.

„Nem szabad pártpolitikai érdekeket felhoznunk. Az ellenzéknek is megvan a maga felelőssége” – hangoztatta.

Szerinte az emberek számíthatnak a kormányra. „A veszély egyben lehetőség is, a magyar kormány aktív, közreműködő ebben is” – mondta még.

Kocsis Máté (Fidesz) először Gyurcsány Ferenc szavaira reagált:

amikor Jézus 40 napig vándorolt a pusztában, ugyanúgy bibliai idézetekkel bombázta a sátán, mint most a DK elnöke a kormányfőt.

Szerinte a gyurcsányi kormányzásának „vannak tapasztalatai”, olyan ember pedig ne moralizáljon, aki minden nap egy ellopott, milliárdos villából jár be dolgozni.

Felidézte, a napokban volt az őszödi beszéd kiszivárgásának 14. évfordulója.

„Azóta is látom, hogy a kudarcos kormányzati eredményeit és hazugságbeszédét is igyekszik másképp feltüntetni” – mondta még.

Aki fizetőssé tett az egészségügyet, az szerinte hiteltelen az ingyenes teszt követelésekor.

Orbán Viktor a viszonválasz lehetőségével élve elmondta, „újat nem hallottunk”.

Gyurcsány Ferenchez fordulva azt mondta, „figyelmeztetésének a személyes példa ad nyomatékot”.

Kritizálta a Jobbikot, hogy megtapsolta Gyurcsány Ferenc felszólalását,

aki a 2006-os rendőrrohamot elrendelte.

„Aki azt állítja, hogy az ország nem készült fel, az nem a kormány felkészültségét kérdőjelezi meg, hanem sok ezer ember egész nyári munkáját” – mondta.

Az ellenzéktől azt kérte, a gyűlöletkor tegyen különbséget a kormány és az ország között.

Tóth Bertalannak gratulált a hétvégi elnökké váláshoz, de figyelmébe ajánlotta, hogy ez a kormányzat hazafias nevelésben érdekelt, nem alattvalókat szeretne látni az országban.

Megvédte a hatósági árat: „aki a hatósági ár ellen érvel, a tesztspekulánsok mellett érvel”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »