Kilövik az összes vaddisznót Kárpátalján

A teljes vaddisznóállomány kilövésével igyekeznek megállítani a sertéspestis terjedését Kárpátalján – nyilatkozott a Világgazdaságnak Julija Davidova, a megyei vadgazdálkodási hivatal szóvivője.

Egyre nagyobb pánikot okoz Ukrajnában az afrikai sertéspestis terjedése. Kárpátalja öt régiójában – köztük a Magyarországgal közvetlenül is határos nagyszőlősi és beregszászi járásban – mutatták ki az afrikai sertéspestis kórokozóját. Eleinte csak elhullott vaddisznótetemekben, de nemrég már a háztáji állatok között is felütötte a fejét a járvány. A munkácsi járási Alsókerepecen, Pósaházán és Schönbornban elpusztult házi sertések esetében a laboratóriumi vizsgálatok alátámasztották, hogy az említett vírus végzett velük. Az előírás szerint az érintett településeken és azok három kilométeres körzetében valamennyi hízót meg kell semmisíteni – Pósaházán például ötvennél is több állatot égettek el.

Hírdetés

A munkácsi járásban alakult ugyan egy kárfelmérő bizottság, ám azt, hogy az állam kompenzálja a tartók veszteségeit, senki sem tudja garantálni. A fertőzéssel sújtott településeken karantént rendeltek el, melynek a feloldása után egy évvel engedélyezett ismét a sertéstartás.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »