Kilenc halott a müncheni lövöldözésben

Kilenc halott a müncheni lövöldözésben

Kilencre emelkedett a müncheni lövöldözés halálos áldozatainak száma. A német rendőrség szerint fennáll a terrorgyanú, iszlamista szálat azonban egyelőre nem találtak a támadóknál. A bajor fővárosban szükségállapotot hirdettek a kora esti lövöldözés után. Úgy tudni, három fegyveres nyitott tüzet, egyikük meg nem erősített hírek szerint később fejbe lőtte magát. A rendőrség hajtóvadászatot indított a szökésben lévő fegyveresek után.

Péntek este Münchent is elérte a terrorhullám, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy kik állnak a mostani vérengzés mögött. A müncheni rendőrség szerint akut terrorveszély van a bajor fővárosban. A támadást három fegyveres követhette el, puskákkal. Az egyik szemtanú egy müncheni lapnak arról számolt be, hogy látta amint egy férfit fejbe, egyet pedig közvetlen közelről hasba lőttek. Az első lövések egy gyorsétteremnél dördültek el a bevásárlóközpontban. Több súlyos sérültet kórházba szállítottak.

A tetteseket még keresik, sajtóhírek szerint az egyikük főbe lőtte magát. A hatóságok teljes egészében leállították a müncheni közlekedést – az egyik elkövető ugyanis állítólag a metróba menekült. A lakosokat arra kérték, hogy ne hagyják el a házukat, az üzleteket és az irodaházakat lezárták. A főpályaudvart kiürítették, a Münchenbe tartó vonatokat pedig átirányították más városokba. München felett helikopterek köröznek mesterlövészekkel.

Az amerikai kormány már részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. „Láttuk a kezdeti jelentéseket a lövöldözésről a müncheni bevásárlóközpontból. Gondolatban az áldozatokkal és családjukkal vagyunk. Szorosan figyelemmel kísérjük az eseményeket a minisztériumban” – fogalmazott Elizabeth Trudeau, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Németországban hét elején már történt egy terrorcselekmény: akkor egy afgán menedékkérő késelt meg öt utast egy vonatban Würzburgnál. A tettes, akit a hatóságok lelőttek, az iszlám Állam követőjének vallotta magát. Őt egyébként a magyar hatóságok regisztrálták 2015 júniusában, Fótra került, ahonnan egy nap után megszökött.

Megerősített határellenőrzés a cseheknél

A müncheni lövöldözés után Csehország megerősítette a cseh–német határ ellenőrzését. Ezt a cseh belügyminiszter jelentette be. Azt mondta, a határvonalon az eddiginél több rendőr van készenlétben és teljesít szolgálatot. A politikus hangsúlyozta: megelőző intézkedésről van szó, ami akkor lehetne különösen fontos, ha a müncheni fegyveresek Csehországba próbálnának menekülni.

Hírdetés

A müncheni lövöldözés fejleményei 22 órakor: A bajor rendőrség szerint sem lehet egyelőre kijelenteni, hogy iszlamista terrortámadásról lenne szó. Közösségi oldalukon arra kérték a lakosságot, hogy ne terjesszenek pletykákat, mert ez nagyon megnehezítheti a munkájukat. Korábban a taxisokat is felszólították, hogy ne vegyenek fel utasokat, mert lehet, a menekülését segítenék az elkövetőknek. Azokat az embereket, akik a lezárások miatt nem tudnak hazajutni, befogadják. Egyébként minden jel arra mutat, hogy összehangolt támadásról van szó.

A müncheni lövöldözés fejleményei 21 órakor: A magyar külügy nem tud arról, hogy magyar érintettje lenne a müncheni lövöldözésnek. A tárca szóvivője híradónknak azt mondta: pénteken 30 magyar állampolgár jelentkezett konzuli védelemért. Menczer Tamás hozzátette: a magyar főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a bajor hatóságokkal. A külügy azt javasolja a Münchenbe készülő magyaroknak, hogy halasszák el útjukat.

Egyelőre nem jelenthető ki biztosan, hogy iszlamisták által elkövetett terrormerényletről van szó – nyilatkozta a Hír Televíziónak Kaiser Ferenc. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: a franciaországi merényletek és a két nappal ezelőtti afgán fiatal által elkövetett támadás után a hatóságok számíthattak újabb támadásra. Erre szerinte abból lehet következtetni, hogy a rendőri erők néhány perc alatt kiértek a helyszínre.

A Münchenben élő Kalló Lengyel Katalinnal beszélgettünk 20.00-kor:

Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértőt kapcsoltuk 19.30-kor:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »