Kilenc évtized után megszűnt a "beszélő óra" Franciaországban

Kilenc évtized után, péntekre virradóra beszüntette a pontos időt bemondó telefonos szolgáltatást a francia posta, amely a világ elsőként vezette be a "beszélő órát".

Az automata szolgáltatást, amely közvetlenül a megszüntetése előtt 1,50 euróba került, az utóbbi években egyre kevesebben használták, mivel mobiltelefonjára pillantva bárki azonnal láthatja a pontos időt.

A francia találmánynak számító "beszélő órát" 1933. február 14-én helyezték üzembe a Párizsi Csillagvizsgálóban. Akkor olyan nagy volt az érdeklődés iránta, hogy a 20 vonalra beérkező 140 ezer hívás közül csak 20 ezret voltak képesek megválaszolni a korabeli technikával.

Hírdetés

Az automata bevezetése előtt az csillagvizsgáló alkalmazottai élő szóban közölték a pontos időt a telefonálókkal. Azóta folyamatosan korszerűsítették a technikát, 1991 óta a telefonautomata össze van kapcsolva a csillagvizsgálóban lévő atomórával. Az előre betáplált adatokkal a szolgáltatás különösebb ráfordítás nélkül 2085-ig működhetett volna.

Németországban továbbra is működik és a Telekom Deutschland szerint népszerű is a pontosidő-bemondás, amely iránt főleg a téli és a nyári időszámításra való átállás idején mutatkozik nagy érdeklődés.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »