Kilátástalan a boszniai betolakodók és a lakosok helyzete is

Egyre több „bevándorló” érkezik Bosznia-Hercegovinába. Sokan attól tartanak, hogy hamarosan újabb migrációs hullám érheti el a térséget. A segélyszervezetek szerint a kialakult helyzet akár évekig is elhúzódhat, ezért már újabb befogadóközpontok kialakításán dolgoznak. A helyiek azonban ennek nem örülnek, azt mondják, a betolakodók elfoglalták városaikat, nem érzik magukat biztonságban.

Buszokkal érkeztek a migránsokért a bihácsi egykori diákotthonhoz – így kezdődött el a bevándorlók átszállítása a romos épületből egy fűtött befogadóközpontba. A segélyszervezetek munkatársai egyesével vizsgálták át az érkezőket. Átnézték csomagjaikat és mindenkitől ujjlenyomatot is vettek.

„Összesen mintegy 450 emberről van szó. Abban bízunk, hogy keddig sikerül mindenkit átszállítani és kiüríteni a romos épületet” – mondta Dražen Rozić, a Nemzetközi Migrációs Szervezetet munkatársa.

A bevándorlók befogadóközpontba szállítására azért volt szükség, mert a tél beköszöntével életveszélyessé vált a romos épületben maradni és a környékén sátrazni. Így, amint a kiürítés befejeződik, az egykori diákotthonnál elkezdődnek a munkálatok. Bevezetik az áramot, a vizet és a csatornarendszert is kiépítik.

A szakemberek ugyanis attól tartanak, hamarosan újabb migrációs hullám éri el a térséget, így szükség lesz a kapacitások bővítésére.

Kétezren várakoznak

A bihácsi befogadó-központokban jelenleg körülbelül kétezer migráns várakozik. A környéken pedig még több százan lehetnek, csakúgy, mint a közeli Velika Kladusa településén. A helyiek azt mondják, a migránsok itt is napról-napra többen vannak, és az incidensek száma sem csökken.

Hírdetés

„Folytonosak a verekedések, főleg a nemzeti hovatartozás miatt. Egy férfi ötven migránst engedett be a házába, ellátást is kaptak, mégis rendszeresek voltak a problémák, vélhetően a pénz miatt vitáztak” – nyilatkozta egy ott élő férfi.

Míg a legtöbben befogadó-központokban várakoznak, olyanok is vannak, akik szállodákban vagy magánszállásokon várják a továbbindulás lehetőségét.

Illegális bevándorlás – Bosznia-Hercegovina

Van pénzük, csak kérdés honnan

A Velika Kladusában élők azt mondják, úgy látják: a bevándorlók egy részének van pénze, hiszen rendszeresen vásárolnak, új ruháik és telefonjaik is vannak. Ezt bizonyítja az is, hogy a pénzintézetek előtt folyamatosan sorok kígyóznak.

A migránsok szerint családtagjaik és barátaik küldik nekik a pénzt, ugyanakkor voltak, akik ismét megerősítették az M1-nek, hogy Görögországban az ENSZ és az Európai Unió támogatta őket név nélküli bankkártyákkal.

Bár ezeket a kártyákat elméletileg csak Görögországban lehet használni, az M1 stábja a Velika Kladusa-i sátortáborban is talált név nélküli bankkártyát.

mti


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »