Kikelt magából Putyin

Kikelt magából Putyin

A jelenlegi török vezetéssel lehetetlen megállapodni! – közölte 11. alkalommal közel 1400 újságíró előtt tartott évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin, hozzátéve, hogy így rövid távon nem lát esélyt a kapcsolatok rendezésére. Az orosz elnököt e témán kívül egyebek mellett kérdezték még a szíriai és az ukrán válság rendezéséről, valamint orosz belpolitikai és gazdasági ügyekről.

Hatalmas, az átlagosnál is nagyobb volt az érdeklődés Putyin évértékelő fellépése iránt. Nem véletlenül, hiszen Oroszország számos nemzetközi kérdésben megkerülhetetlenné vált, ráadásul a globális fellépés ugyan háttérbe szorította a belső problémákat, ám azok továbbra is léteznek. A világsajtót mindenek előtt a Közel-Keleten kiéleződött helyzet, ezen belül is a Moszkva és Ankara között megnövekedett feszültség érdekelte.

„A leginkább az háborított fel bennünket, hogy Törökország még bocsánatot sem kért! Tegyük fel, hogy tényleg tévedésből lőtték le a gépet. Ha így van, akkor miért nem voltak képesek felemelni a telefont?! Nem, ehelyett a NATO mögé bújtak!”

– fejtegette feldúltan az orosz elnök, nem kizárva azt sem, hogy e lépéssel Ankara Washingtonnak is üzenni akart.

„Mit gondoltak, hogy ezek után elszaladunk Szíriából?! Oroszország nem ilyen ország, az SZ-400-asokkal még meg is erősítettük a pozícióinkat”

– folytatta a gondolatmenetet Putyin.

Hírdetés

Az orosz elnök ugyanakkor visszautasította, hogy Moszkva állandó katonai bázist alakítana ki Latakiában. Erre nincs szükség, az infrastruktúra sokba kerül, s ha kell, azonnal ott tudunk teremni. Most is mindössze két napra volt ehhez szükség – fogalmazott, s nem hagyott kétséget afelől, hogy a katonai műveleteket addig folytatják, amíg a politikai folyamatok el nem kezdődnek. A szíriai konfliktust csak politikai úton lehet rendezni, ehhez ki kell alakítani a megfelelő mechanizmusokat. Egyetértünk abban Washingtonnal, hogy új alkotmánytervezetet kell kidolgozni, és elő kell készíteni a választásokat – nyomatékosította Putyin, hozzátéve, hogy arról azonban a szíreknek maguknak kell dönteniük, hogy ki vezesse az országukat.

Törökország a saját érdekei ellen cselekedett

Ankarának címezve Putyin megjegyezte, hogy Törökország a saját érdekei ellen cselekedett, s még a tragédia feltárásában sem akart együttműködni. Utalt arra is, hogy a törökök folyamatosan megsértik a szíriai légteret, s a rakétákkal felszerelt orosz gépek ennek véget fognak vetni. Mindezek ellenére aláhúzta, hogy Moszkva nem tekinti ellenséges országnak Törökországot.

Sokakat érdekelt az utóbbi időben látványosan háttérbe szorult ukrán helyzet is. Putyin aláhúzta, országa nem tervez szankciókat Ukrajna ellen, amely maga lépett ki az Oroszországgal közös szabadkereskedelmi térségből, s e tekintetben januártól, az ukrán-európai szabadkereskedelem életbe lépésétől ugyanolyan elbírálás alá esik, mint az Európai Unió, s így a gazdasági kapcsolatok romlására számít. Nyomatékosan hangsúlyozta, szeretné, ha Kelet-Ukrajnában a helyzet minél előbb rendeződne, s ennek érdekében Moszkva kész nyomást gyakorolni a szeparatistákra is. Ehhez azonban együtt kell működni, közvetlenül kell tárgyalni, s elengedhetetlen, hogy a rendezést Kijev is akarja – figyelmeztetett Putyin.

Fotó: Szergej Csirikov / MTI / EPA

Az orosz elnök ismételten visszautasította, hogy orosz reguláris katonai csapatok lennének Ukrajna keleti részén, beszélt ugyanakkor arról, hogy vannak ott olyan emberek, akik „bizonyos katonai feladatokat hajtanak végre”. Az orosz elnök egyebek mellett Ukrajna arcul köpésének nevezte Mihail Szaakasvili kinevezését, s beszélt arról is, hogy a nehézségek ellenére a stabilizáció jeleit látja az orosz gazdaság helyzetének alakulásában. Ismételten kiállt a kormány mellett, feleslegesnek nevezve a személycseréket. A legújabb botrányokról szólva elítélte és méregnek nevezte a doppingot, dicsérte és Nobel-díjjal tüntetné ki a FIFA felfüggesztett elnökét, Sepp Blattert, azt pedig kikérte országa nevében, hogy Oroszország nem becsületesen nyerte volna el a 2018-as VB rendezésének a jogát.

A majd’ három és fél óra alatt érintette az energetikai kérdéseket, s mint fogalmazott, ha az Európai Bizottság írásban adja, hogy támogatja és prioritásnak tekinti a Török Áramlatot, akkor az megépülhet, mint ahogy 2019 után is folyhat Ukrajnán keresztül a gázszállítás, amennyiben annak technológiai feltételei nem lesznek rosszabbak, mint a tervezett Északi Áramlat 2 esetében. Putyin szinte minden kérdés kapcsán nyitottságot mutatott, elzárkózott ugyanakkor attól, hogy lányainak a munkájáról részletesen beszéljen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »