Kikaptak a magyarok Szlovákiától a Groupama Arénában

Kikaptak a magyarok Szlovákiától a Groupama Arénában

A magyar labdarúgó-válogatott nem tudta legyőzni a mumusának számító Szlovákiát: Marco Rossi együttese 2:1-re kikapott Hamšíkéktól az Eb-selejtezősorozat E csoportjában.

A Groupama Arénában már másfél órával a kezdő sípszó előtt zengett a „Hajrá Magyarország!” – a nagyszombati stadionban ennyivel a meccs előtt általában még csak a helyi műsorközlő sem próbálja aktivitásra serkenteni az üres lelátókat.

A vendégszektorban a várakozásoknak megfelelően sok szlovákiai magyar is volt, őket még a meccs előtt különválasztották a szlovák drukkerektől – és a vendégszektorból is zengett a „Ria, ria, Hungária”.

A B közép parádés molinóval készült, egy gigantikus Mátyás király alatt ez a felirat volt olvasható: „Az Európa-bajnokság előttetek, a fekete sereg mögöttetek!”

A magyar válogatott kezdőcsapatában helyet kapott Nagy Ádám is, aki sérülés miatt csaknem egy hónapja nem játszott, egyébként Marco Rossi csapatában nem volt meglepetés. Pátkai Máté nem jött rendbe, ezért csak a cserepadon ült.

Pavel Hapal két helyen változtatott a horvátok elleni mérkőzéshez képest: a jobbhátvéd posztján Valjent helyett Šatkának szavazott bizalmat, középcsatárként pedig Boženík játszott Duda helyett.

A meccs előtt elmondták a szokásos szöveget, hogy a futballban nincs helye a rasszizmusnak, majd a Bagossy Brothers száma szólt a hangszórókból: „Nézd, ez az érzés más! Ugye te is akarod? Ez a rendbontás most olyan édes…”

A szlovák himnuszt rendkívül sportszerűtlen módon kifütyülte a közönség.

A magyar himnusz alatt a vendégszektorban is előkerült néhány magyar sál.

Az 5. percben Dzsudzsák ment el szépen a jobb oldalon, és adott jó ütemben Kleinheislernek, aki lövés helyett inkább csak gurított Dúbravka kapuja felé.

A szlovákok teljesen máshogy fociztak, mint pénteken a horvátok ellen, sokkal aktívabbak és agresszívabbak voltak, de Boženík lesen vette át a labdát, így hiába lőtt a hálóba.

A másik oldalon Sallai tesztelte Dúbravka reflexeit. Negyedóra játék után Szoboszlai lövését is védenie kellett a Newcastle kapusának.

Hírdetés

A 24. percben Szalai harcolta ki a labdát, és keményen lőtt, ismét Dúbravka védett. A magyaroknak egyértelműen több helyzetük volt, mint a vendégcsapatnak. Fél óra elteltével Kleinheisler tolta meg magának a labdát a tizenhatos előtt, de a lövése lepattant, Lovrecsics próbálkozott távolról, de ebből szöglet lett. A magyarok jobbhátvédje viszont fájlalta a lábát, le is kellett cserélni, Bese állt be helyette.

A magyarok hiába voltak aktívabbak, a szlovákok szerezték meg a vezetést – egy rossz szöglet után a szlovákoknál maradt a labda, Hamšík adott középre a jobb oldalról, Boženík felé a rövid sarokhoz, onnan középre pattant a labda, Mak pedig bevágta – 0:1.

Az első félidő hosszabbításában még Hamšík próbálkozhatott szabadrúgásból jó szögből, de a kapu fölé lőtt.

Az 50. percben azonban egyenlítettek a magyarok: Szoboszlai szabadrúgásból a jobb felső sarokba kanyarított – 1:1. Nagyon hamar jött azonban a szlovák válasz, Baráth szabálytalansága után jöhettek a szlovákok, Kucka indította Lobotkát, aki csinált egy cselt, középre adott, Boženík pedig Baráth és Orbán között a hálóba lőtt – 1:2.

A másik oldalon Szalai próbálta magát tisztára játszani, de a lövését elcsípte Dúbravka. A 64. percben Willi Orbán bizonytalankodott az ötösön, így Mak került helyzetbe, de a kapu fölé bombázott.

Egy perccel később Rossi cserélt, a fáradt Nagy Ádám helyett Pátkai Máté állt be.

Dzsudzsák állt közel az egyenlítéshez, remekül fordult kapura, Dúbravka tolta a labdát a kapu fölé. A szöglet után Pátkai várta a labdát a hosszú saroknál, de ezúttal elpattant tőle.

Pavel Hapal a 77. percben cserélt először: a gólszerző Boženík helyett Ďuriš lépett pályára.

A meccsnek ebben a fázisában már a szlovákok kontrollálták a játékot. A magyarokból hiányzott az átütő erő. Dzsudzsák hajtott, de a szabadrúgását blokkolták, aztán pedig Dúbravka volt résen egy újabb távoli lövésnél.

A másik oldalon Hamšík villant, szép cselek után lőtt a rövidre, Gulácsi védett.

A végjátékban a szlovákoknál még beállt Greguš és Haraslín, a magyaroknál pedig Holender.

Az eredmény azonban már nem változott: a magyar válogatott továbbra is nyeretlen Szlovákia ellen.

A lefújás után Baráth Botond megkapta a második sárgáját, így gyakorlatilag már a meccs végeztével állították ki.

A vendégszektor szurkolását megköszönő szlovák csapatra a hazai drukkerek azt kiabálták: „Cigányok, cigányok”, miközben a másik oldalon a B közép a magyar válogatottnak a Himnuszt énekelte.

A szlovákok győzelmüknek köszönhetően pontszámban beérték a magyarokat a csoportban, a jobb gólkülönbséggel megelőzték őket, és az egymás elleni mérlegük is jobb.

A csoport másik meccsén Horvátország meglepetésre csak döntetlenezett Azerbajdzsában, de ezzel is csoportelső.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »