Kijevet ostromolják az oroszok

Kijevet ostromolják az oroszok

Hivatalosan is megerősítette az ukrán vezetés pénteken, hogy az oroszok betörtek Kijevbe – közli a hvg.hu. Rakétatámadások miatt hajnali negyed ötkor ismét hatalmas robbanásokra ébredt az ukrán főváros – jegyzi meg a portál helyszíni tudósítója. A budapesti közmédia is azt jelenti, az orosz hadsereg bevonult Kijevbe, a főváros körül harcok folynak. Kilőtt kerékkel leállt orosz katonai teherautó, egy platójára szerelt nehézgépfegyverrel, benne egy holttesttel, s nem messze egy másik elesett katonával – ez látható a Daily Mail Online által közzétett képen, tudósít a hirado.hu. Eközben Zelenszkij a közép- és kelet-európai NATO-tagországokhoz fordult segítségért, Lavrov pedig bejelentette, Oroszország biztosítani fogja Ukrajna demilitarizálását és „nácítlanítását”. Megszólalt a volt német kancellár is, Merkel kijelentette, meg kell állítani Putyint, míg a francia külügyminiszter úgy vélekedett, Putyin le akarja törölni Ukrajnát a térképről. A brit védelmi miniszter azt közölte, az orosz hadsereg nem érte el céljait, nagyok a veszteségei.

Orosz diverzáns- és felderítőcsoport tevékenykedik az ukrán főváros, Kijev Obolony kerületében – figyelmeztetett pénteken az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöksége tudósít a Magyar Távirati Iroda (MTI). A közleményben arra kérték a Kijev északi részében, a Dnyeper folyó jobb partján lévő kerület lakóit, hogy tájékoztassák a hatóságokat, ha gyanús járműveket látnak, és készítsenek Molotov-koktélokat a betolakodók megsemmisítésére. Azokat pedig, akik a főváros védelmében nem akarnak részt venni, arra kérték, hogy maradjanak otthon.

Hanna Maljar belügyminiszter-helyettes a nap folyamán korábban arról számolt be, hogy orosz katonák megszerezték az ukrán fegyveres erők két autóját Kijev környékén, átöltöztek ukrán egyenruhába, behajtottak Kijevbe Obolony kerületnél, és nagy sebességgel a főváros központja felé tartottak. A nyomukban pedig egy teherautókból álló konvoj haladt. A behatolókat még délelőtt tíz óra előtt sikerült az ukrán fegyveres erőknek semlegesíteniük.

Az ukrán szárazföldi erőknél az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondták: Kijev északnyugati határában az ukrán csapatok felrobbantottak három hidat, hogy így akadályozzák meg az ellenséges erők benyomulását a fővárosba. Olekszij Aresztovics, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója közölte pénteken, hogy jelenleg harcok folynak a Kijev északnyugati határában fekvő Hosztomel, Vorzel és Bucsa településeknél.

A parlament sajtószolgálata közben arról tájékoztatott, hogy a mérőállomások jelentős része a radioaktivitás szintjének megemelkedését jelezte, miután az orosz csapatok megszállták a csernobili atomerőmű övezetét. A harcok és a megszállás miatt nem lehet kideríteni, miért emelkedett meg a sugárzás szintje a csernobili tiltott zónában – tette hozzá a parlament közleményében.

Péntek reggel Kijevben járt a metró, az óvóhelyként működő megállókba viszont sokan leköltöztek, hogy menedékben legyenek esteleges tüzérségi támadás vagy légicsapás elől. A helyzet a fővárosban feszült, második napja zárva tart az üzletek zöme, több patika is. A kijeviek túlnyomó többsége otthon maradt, az utcákra kevesen merészkednek ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok által létrehozott, Bukaresti Kilenceknek nevezett országcsoporthoz fordult azzal a felhívással, hogy segítsenek tárgyalásokra kényszeríteni Oroszországot. „Megvédjük a szabadságunkat és a földünket, de hatékony nemzetközi segítségre van szükségünk. Beszéltem erről Andrzej Dudával (Lengyelország elnökével). A Bukaresti Kilencekhez fordultam védelmi segítségnyújtásért, szankciókért és nyomásgyakorlásért az agresszorra (Oroszországra). Együtt kell tárgyalóasztalhoz kényszerítenünk Oroszországot. Háborúellenes koalícióra van szükségünk” – hangoztatta az elnök a Twitter-bejegyzésében.

Hírdetés

Oroszország biztosítani fogja, hogy Ukrajna demilitarizált és náciktól mentesített ország legyen – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában. „Azt akarjuk, hogy az ukrán nép, vagy ahogy (Vlagyimir) Putyin elnök mondta, a mai Ukrajna területén élő összes nép szabadon dönthessen a további sorsáról, anélkül, hogy megpróbálnák őket a bandérista pszichológia fogságába hajtani” – mondta a miniszter egy sajtótájékoztatón, amelyet azt követően tartott, hogy első ízben fogadta a Moszkva által függetlennek elismert két délkelet-ukrajnai szakadár terület külügyi vezetőit. „Oroszország biztosítani fogja Ukrajna demilitarizálását. Oroszország biztosítani fogja Ukrajna nácítlanítását. Túl sokat szenvedtünk a nácizmustól, és az ukrán nép is túl sokat szenvedett a nácizmustól ahhoz, hogy szemet hunyjunk felette, és felelőtlenek legyünk” – hangsúlyozta Lavrov. Ugyanakkor a neonácizmus és a ruszofóbia ukrajnai megerősödésének hallgatólagos ösztönzésével, valamint kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot az orosz külügyminiszter.Lavrov a találkozót követő sajtótájékoztatón visszakérdezett az őt faggató újságíróktól, hogy vajon hogyan fogadná Nagy-Britannia, hogyha Írországban betiltanák az angol, vagy Franciaország, ha Belgiumban betiltanák a francia nyelv használatát. „Megerősítettük, hogy továbbra is támogatjuk a donyecki és a luhanszki népköztársaságot abban a törekvésében, hogy megerősítsék függetlenségüket, hogy biztosítsák jogaikat, mindenekelőtt azt a jogot, hogy a saját földjükön éljenek, és joguk legyen a Donyec-medence kulturális, nyelvi és egyéb hagyományaira, amelyek évszázadok alatt alakultak ki, és amelyeket az ukrán rezsim most megpróbál aláásni” – mondta.

Párizs szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő célja letörölni Ukrajnát a térképről, s Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztonságát veszélyezteti az orosz offenzíva. „A háború totális. Putyin elnök a háborút választotta, a masszív offenzívát, úgy döntött, hogy letörli Ukrajnát a térképről” – mondta pénteken Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a France Inter francia közrádióban. „A Donyec-medence csak ürügy volt. Putyin valójában Ukrajna megtörését akarta, és láthatóan a végsőkig folytatni fogja az offenzívát” – tette hozzá. „Zelenszkij elnök biztonsága a központi eleme mindannak, ami történik” – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. „Tudunk neki segíteni, ha szükséges. Meghozzuk az intézkedéseket, amelyek szükségesek” – fogalmazott, de azt nem erősítette meg, hogy az ukrán elnök kimenekítését tervezi-e a francia kormány. Jean-Yves Le Drian úgy vélte, hogy az orosz offenzíva kiterjedhet Moldovára és Georgiára is. „Putyin elnök újraírja a történelmet. Birodalmat akar létrehozni hatalma minden eszközével” – hangsúlyozta a külügyminiszter. „Ez egy új helyzet. Nem ugyanaz, mint a hidegháború, mert a hidegháború idején nem volt ténylegesen háború. Az újdonság az, hogy Európa közepén zajlik ez a háború” – tette hozzá. A francia diplomácia vezetője kiemelte, hogy el kell kerülni, hogy az ukrajnai orosz invázió ötletet adjon Kínának Tajvan lerohanására.

Meg kell állítani Oroszország és elnöke, Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúját, amely semmivel sem igazolható és éles választóvonal Európa történelmében – közölte Angela Merkel volt német kancellár pénteken. Angela Merkel kiemelte, hogy a lehető leghatározottabban elítéli a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentő támadást. „Gondolataim és szolidaritásom az ukrán néppel és a Zelenszkij elnök vezette kormánnyal vannak ezekben a szörnyű órákban és napokban” – írta. Hozzátette, hogy teljes mértékben támogatja az utódja, Olaf Scholz kormányának az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal, a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport többi tagjával, a NATO-val és az ENSZ-szel együtt tett erőfeszítéseit, amelyek célja, hogy lehető leggyorsabban véget vessenek „Oroszország és Putyin elnök agressziójának”.

A támadás Ukrajna egésze, egy független ország területi épsége és szuverenitása ellen irányul, és ez nem csupán a nemzetközi jog „égbekiáltó megsértése”, hanem „mély törés a hidegháború utáni európai történelemben” – írta német hírportálokon idézett közleményében Angela Merkel, aki először szólalt meg nyilvánosan tavaly decemberi visszavonulása óta.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint az orosz hadsereg nem érte el az Ukrajna elleni hadművelet első napjára kitűzött főbb céljait, viszont komoly veszteségeket szenvedett. Boris Johnson miniszterelnök pénteken telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki arról tájékoztatta, hogy az ukrán városokat az orosz hadsereg rakétákkal és tüzérséggel támadja. Wallace a Sky News brit kereskedelmi hírtelevízió pénteki hírmagazinjában kijelentette: a brit védelmi tárca egyértelműen azon a véleményen van, hogy az orosz haderő Ukrajna egész területére ki akarja terjeszteni az inváziót. „Soha nem voltak igazak azok a képtelenségek, amelyeket az oroszok terjesztettek arról, hogy csak a Donyec-medence a cél” – fogalmazott a brit védelmi miniszter. Hozzátette: ezt jelzi az is, hogy az orosz haderő több kiindulási pontról, köztük Fehéroroszországból és a keleti szeparatista térségekből konvojokban indult meg Kijev felé. Wallace szerint ugyanakkor a brit védelmi minisztérium pénteki helyzetértékelése arra vall, hogy az orosz hadsereg eddig egyetlen jelentős célkitűzését sem érte el, nem sikerült teljesítenie „a reményeiben szereplő menetrendet”.

Elmondta: az oroszok nem tudták például ellenőrzésük alá vonni az egyik fontos repülőteret, annak ellenére sem, hogy az orosz hadsereg különleges kommandós egysége próbálkozott ezzel, de az ukránok visszafoglalták a légikikötőt. A brit védelmi miniszter közölte: a tárca értesülései szerint az orosz haderő 450-nél több katonát veszített az eddigi ukrajnai műveletekben. Wallace szerint mindezek alapján teljesen hiúnak bizonyult Vlagyimir Putyin orosz elnök azon víziója, hogy az ukránok valamiképpen felszabadításként élik meg az orosz hadműveletet, és tömött sorokban vonulnak majd az ő zászlaja alá.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson miniszterelnök pénteken telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, hogy kifejezésre juttassa szolidaritását Ukrajnával. A londoni kormányfői hivatal beszámolója szerint Zelenszkij arról tájékoztatta Johnsont, hogy az orosz hadsereg rakétákkal és tüzérséggel támad ukrán városokat, és Kijevben péntek reggelre rettenetes helyzet alakult ki. A Downing Street szóvivője szerint Boris Johnson biztosította Zelenszkijt arról, hogy az egész világ egységesen elborzadt attól, amit Putyin művel. A brit kormányfő a megbeszélésen kötelezettséget vállalt arra, hogy Nagy-Britannia már a következő napokban további támogatást nyújt Ukrajnának. Johnson kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin cselekedetei nem maradhatnak büntetlenül. (MTI)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »