Kijev találkozót akar Oroszországgal és a Bécsi Dokumentum aláíróival

Kijev találkozót akar Oroszországgal és a Bécsi Dokumentum aláíróival

Ukrajna találkozót követel Oroszországtól és az úgynevezett Bécsi Dokumentumot aláíró országokkal, méghozzá 48 órán belül. A találkozó témája az ukrán határt megközelítő orosz haderők lennének – jelentette be vasárnap Dmitro Kuleba orosz külügyminiszter.

“Oroszország nem reagált követelésünkre a bécsi dokumentum alapján. Ezért további lépéseket teszünk, és találkozót követelünk Oroszországgal és az egyezményt aláíró többi országgal 48 órán belül, hogy megtárgyaljuk az orosz haderők megerősítését és áthelyezését az ukrán határ mentén illetve Krím annektálását”

fogalmazott az ukrán külügyminiszter.

Hírdetés

A Bécsi Dokumentumot 2011. november 30-án írták alá az EBESZ fórumán. A célja az lenne, hogy csökkentse a konfliktusok kialakulásának esélyét az EBESZ-hez köthető területeken.

Az 56 aláíró ország ennek értelmében rendszeresen megosztja a többi taggal a saját haderejéről, katonáságáról, hadszervezetiről, és fő fegyverrendszeriről szóló információkat, beleértve a védelmi stratégiai terveket (nem részleteket – a szerk.) és a hadi kiadásokat.

Az egyezmény értelmében Oroszországnak előre pontosítania kell, hol tervez haderőmozgásokat és milyen intervallumban valósulnak azok meg, valamint milyen mennyiségű és besorolású egységeket és milyen fegyvereket érintenek ezek a manőverek. (Ezeket Oroszország az ukrán határ közelében összevont csapatai kapcsán elmulasztotta megtenni – a szerk.).

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »