Kijev szerint diverzánsok robbantották fel a vinnicjai lőszerraktárt

Kijev szerint diverzánsok robbantották fel a vinnicjai lőszerraktárt

KIJEV. Az ukrán ügyészség szerint diverzánsok robbantották fel a vinnicjai lõszerraktárt; a hatóságok több tízezer embert evakuáltak a lángokban álló raktárépületek környékérõl, és légtérzárat rendeltek el szerdán.

A Kijevtõl mintegy 240 kilométerre délnyugatra fekvõ, Vinnicja megyei Kalinyivka településénél lévõ raktárban kedd este történt nagy erejû robbanás, majd az épületek lángra lobbantak, és hatalmas tûz ütött ki. Két sérültrõl tájékoztatott az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.   

A katonai ügyészség szándékos bûncselekménynek, diverziónak minõsítette az esetet – közölte Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivõje. Jurij Birjukov, az ukrán államfõ tanácsadója a Facebookon azt írta, hogy a raktár felrobbantását az elkövetõk vélhetõen egy drón, azaz pilóta nélküli repülõgép segítségével hajtották végre. Egy õrségben lévõ katona ugyanis drónra utaló gyanús zajról tett jelentést néhány másodperccel azelõtt, hogy megkezdõdtek a robbanások.   

Sajtójelentések szerint robbanások rázták meg a megyeszékhelytõl, Vinnicja városától alig húsz kilométerre lévõ lõszerraktárt, majd hatalmas tûz ütött ki. A hatvan hektáros területen 188 ezer tonna lõszert tárolnak, köztük Grad, Szmercs és Uragan típusú rakéta-sorozatvetõkhöz valókat.   

Hírdetés

A katasztrófavédelem elkezdte kitelepíteni a lakosokat a környékrõl, kora reggelig már több mint 30 ezer embert evakuáltak. Az eddigi jelentések szerint négy lakóházban keletkezett tûz a becsapódó lövedékektõl, délelõttig valamennyiben eloltották a lángokat.   

A robbanások és a tûz megfékezésén csaknem hétszáz szakember dolgozik. A délelõtti órákban még percenként három újabb robbanásról érkeztek hírek.     

A katonai raktárak fölött 50 kilométeres sugarú körben lezárták a légteret, 47 személyvonat útvonalát megváltoztatták. A környéken lekapcsolták az áramszolgáltatást.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »