Kijev amiatt aggódik, hogy Magyarország be akar avatkozni az ukrán parlamenti választásokba

Kijev amiatt aggódik, hogy Magyarország be akar avatkozni az ukrán parlamenti választásokba

Az ukrán külügyminisztérium felszólította a magyarországi tisztviselőket, hogy ne utazzanak Kárpátaljára, és ne vegyenek részt olyan eseményeken, amelyek kampánynak tekinthetők.

Az ukrán külügyminisztérium aggodalmát fejezte, amiért – ahogy ők látják – a magyar hatóság „legutóbbi tettei egyértelműen magukon viselik az ukrán belpolitikába való beavatkozás szándékának jeleit” – írja az Unian ukrán hírügynökség.

Jehor Bozhok ukrán külügyminiszter Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetnekelmondta, hogy „Budapestnek figyelnie kell a vörös vonalakra”, különösen, ha ukrán állampolgárokkal került kapcsolatba. Kijev nehezményezte, hogy Orbán Viktor nemrég Budapesten találkozott Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, aki egyben képviselő az ukrán radában.

Az ukránok amiatt is méltatlankodtak, hogy magyarországi tisztviselők és közéleti személyiségek „igencsak gyakran utaznak Kárpátaljára”, és tesznek kijelentéseket egyik vagy másik képviselőjelölt javára.

Hírdetés

A külügy szerint „ukrajna fenntartja magának a jogot, hogy megakadályozza Magyarország beavatkozását az ország belügyeibe”.

Közben ma (kedden) hatályba lépett az ukrán nyelvhasználati törvény, amely méltán vívta ki az Ukrajna területén élő kisebbségek bírálatát. A törvény előírja, hogy minden állampolgár köteles beszélni az ukrán nyelvet. Az állampolgárság megszerzésének is feltétele lesz az ukrán nyelvvizsga, ez a szabály azonban csak két év múlva kerül hatályba.

A kárpátaljai magyarok hevesen tiltakoztak a törvény ellen, amelyet egyébként Volodimir Zelenszkij új államfő beiktatása előtt nagy sietve fogadott el az ukrán parlament. A kárpátaljai magyar szervezetek szerint a törvény felszámolja a kisebbségi nyelvi jogokat, hiszen a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve mindenhol az ukrán nyelvet tenné kötelezővé.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »