Kijátszható a milliárdokért épült kerítés

Kijátszható a milliárdokért épült kerítés

Bár már a második kerítés építését is megkezdték a magyar–szerb határszakaszon, a kormány pedig nagyjából 200 milliárd forintot elköltött a határvédelemre, ez az utóbbi hónapokban egyáltalán nem érezhető a déli határon átjutó migránsok számában. Sőt, pénteken a decemberi rekord is megdőlt azzal, hogy 38 migráns jutott át a kerítésen – derült ki a rendőrség honlapjáról.

Ez azoknak a száma, akiket nem tudnak a határtól számított nyolc kilométeren belül elfogni, így már nem is vihetik vissza őket a kerítés túloldalára. Számuk általában öt és tíz között alakult ebben az évben, csakhogy decemberben kétszer is előfordult 20 feletti adat.

Hírdetés

Ennél jóval többen vannak azok a migránsok, akik bár megpróbálnak bejutni Magyarországra, de a nyolc kilométeres zónában kapják el őket, ezért visszatoloncolhatók a határzár szerbiai oldalára. Csütörtökön 160, pénteken 65, szombaton pedig 51 átlépési kísérlet volt a rendőrségi statisztika szerint.

A kormány továbbra is önti a pénzt a határvédelemre. Az eddigi nagyjából 200 milliárdban ráadásul nincs benne a most épülő újabb déli kerítés költsége. Ám nem látni pontosan, hogy határvédelem címszó alatt mire és mennyi pénzt költ el a kabinet, és azt sem, hogy ezek a beszerzések túlárazottak-e. Ennek oka, hogy az ügyben általában illetékes honvédelmi és rendészeti bizottság még arról is zárt ülésen határoz, hogy a beszerzések esetében felmentést ad-e a közbeszerzési törvény hatálya alól.

– Senkinek nincs fogalma erről – válaszolta egyik forrásunk arra, vajon reális-e a különböző felszerelésekre és fejlesztésekre megszabott pénzkeret. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője november végén közölte például, hogy – az addigi kiadásokon túl – mintegy 90-100 milliárd forintból szerelik fel a határvadász-alakulatokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »