Kihívták a rendőröket, lincshangulat a roma önkormányzatban

Kihívták a rendőröket, lincshangulat a roma önkormányzatban

Az infarktust kapott Hegedüs István nélkül is megtartották a rendkívüli ülést. Új ideiglenes elnököt választottak – obszcén üvöltözés közepette.

Ismét pattanásig feszülnek az indulatok az Országos Roma Önkormányzatban: annak ellenére, hogy Hegedüs István ORÖ-elnök ma reggel szívinfarktus gyanújával kórházba került, a képviselők úgy döntöttek, megtartják a korábban kezdeményezett rendkívüli közgyűlést. Ez egyebek közt arról szól, hogy az elnök ellen méltatlansági indítványt nyújtanak be. Noha Buri Edina, az Országos Roma Önkormányzat hivatalvezetője jelezte, az elnök távollétében az ülést nem tartják meg, a képviselők nagy része benn maradt, és döntött.

Három napirendi pontot tárgyaltak meg, az első az Országos Roma Önkormányzat képviselőinek és azok családtagjainak foglalkoztatásáról szólt, nevezetesen: mindeddig az elnök és a hivatalvezető kezdeményezte, ki milyen munkakörben dolgozhat. A képviselők úgy döntöttek, ez a döntés a képviselő-testület kezébe kerül át. A második napirendi pont a hivatalvezető munkaviszonyának azonnali megszüntetése, a harmadik pedig a kórházban fekvő Hegedüs István elnök ellen benyújtandó méltatlansági indítvány volt. Utóbbi két pontot a képviselők zárt ülésen szavazták meg. Egyben új hivatalvezetőt és ideiglenes elnököt választottak, utóbbit Balogh János személyében, aki lapunknak elmondta: sajnálatos, hogy az elnök kórházba került, de ettől a munkának tovább kell folynia.

Pecsételés, ordítozás

Ezt követően az elnöki titkárság ajtóit lepecsételték, ami komoly összeütközéshez vezetett. A Hegedüs Istvánhoz kötődő politikusok a pecséteket letépdesték, amit mindkét csoport részéről üvöltözés, obszcén kiabálások kísértek. Ezután kihívták a rendőrséget. A rendőrség dél előtt nem sokkal meg is hallgatta a feleket. Az nem tiszta, hogy a közgyűlés megtartása törvényes volt-e, a képviselők egyik része szerint az elnök nélkül nem tartható meg, a másik oldal viszont úgy látja, az alelnökök kezdeményezhetik az ülés megtartását. Csala Elvira, akit a gyűlésen új hivatalvezetőnek választottak, arról panaszkodott a rendőröknek, hogy fenyegették és lökdösték őt, mikor munkáját akarta végezni.

Hírdetés

A Hegedüs Istvánnal szimpatizáló politikusok sajtótájékoztatót tartottak, ők Farkas Flórián miniszterelnöki biztos egyértelmű felelősségéről beszéltek. Vajda László elmondta: az ORÖ Farkas miatt került ilyen mélyre. Mint hozzátette, bármilyen döntés is született a közgyűlésen, az törvénytelen. A sajtótájékoztatón Kiss Jánosné is felszólalt, aki elmondta: állítása szerint Farkas emberei hároméves szerződést és 250-350 ezer forintot kínáltak neki, hogy el se menjen a közgyűlésre, és tartson a Farkas Flóriánnal szimpatizáló képviselőkkel.

Háborús viszonyok

Hónapok óta folyik hatalmi harc az Országos Roma Önkormányzatnál, miután megromlott a kapcsolat Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos és Hegedüs István között. A szervezet három képviselőjének tavaly év végén megszüntették mandátumát.

A NAV is vizsgálódott csalás miatt az ORÖ-nél. Emellett az Emmi tizenkét esetben indított szabálytalansági eljárást a Híd a Munka Világába nevű foglalkoztatási szövetkezet ellen.

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »